Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Muslimska kvinnor om valet att bära slöja eller ej

En kvinna som lever med. Och en som lever utan slöja. Två muslimska kvinnor pratade om sina val om varför de ska – eller inte ska – bära slöja i Sverige. Samtalet var på Kulturkvarteret, under Snackbar.
Kristianstad • Publicerad 13 mars 2019 • Uppdaterad 18 mars 2019
Iman Alahmad och Shrouq Alarini. Två muslimska kvinnor som respekterar varandra. Men de har valt olika tolkningar av religionen.
Iman Alahmad och Shrouq Alarini. Två muslimska kvinnor som respekterar varandra. Men de har valt olika tolkningar av religionen.Foto: Clifford Johansen

Iman Alahmad, 39, från Damaskus i Syrien, har valt att leva utan slöja. Shrouq Alarini, 26, från Gaza i Palestina, har bestämt sig för att ta på sig slöja.

Kb Mosaiks reporter Sofyan Aswad ställde frågor till de två kvinnorna. Det blev ett samtal om för- och nackdelar med slöjan, varför de tycker olika och hur de ser på varandra.

Annons

– Jag ser inte slöjan som ett förtryck. Men jag är en flexibel person, anpassar mig efter samhället. Jag har min kultur med mig. Det är viktigt man får behålla vissa delar av sin kultur. Men jag tycker inte att slöja passar mig i Sverige, sa Iman Alahmad.

– Som muslim tycker jag att man ska bära slöja. Det är en tolkningsfråga för mig. Men det finns inte rätt eller fel. Jag respekterar dem som inte bär slöja, sa Shrouq Alarini.

Under tonåren började hon reflektera över livet och sin muslimska tro. Då bestämde hon sig för att bära slöja.

– Mina föräldrar ville egentligen inte jag skulle göra det. Men för mig är det också en symbol för frihet. Jag kan själv välja vad jag vill, och jag vill ha slöja, fortsatte hon.

Hon sa att den aldrig hindrat henne när hon studerat eller rest runt i världen. Men den har varit ett hinder när hon sökt några jobb.

– Jag sökte ett jobb. Där fick jag många konstiga blickar, jag undrade om det var min kompetens eller mitt namn som spökade. Sedan insåg jag att det var på grund av slöjan. Jag tog tillbaka min ansökan. Jag vill kunna gå till en arbetsplats där jag känner mig trygg.

Iman Alahmad, Sofyan Aswad och Shrouq Alarini samtalade om slöjan under Kb Snackbar på Kulturkvarteret.
Iman Alahmad, Sofyan Aswad och Shrouq Alarini samtalade om slöjan under Kb Snackbar på Kulturkvarteret.Foto: Clifford Johansen

– Vad säger du om kvinnor som har slöjor på sig här? frågade Sofyan Aswad.

– Jag kan se bakom slöjan, det är vilken människa som helst. Det kan vara en läkare eller ett annat yrke. Jag ser människan bakom, sa Iman Alahmad.

Kan man vara muslim utan slöja? Var nästa fråga.

– Definitivt. Vi är alla människor, alla är lika värda oavsett vilken religion man har, sa Shrouq Alarini.

Annons

Är det föräldrar, kulturen, situationen eller religionen som gör att kvinnor bär slöja?

– Det är en blandning av alla dessa. Jag kan inte säga att alla är tvungna att bära slöja, ej heller att alla har frihet att välja. Men jag tror att jag är vacker utan slöja, sa Iman Alahmad.

Hon sa också att det finns fördelar med en slöja: Du behöver inte tänka på att fixa håret om du är sen, den värmer i svenska kylan.

– Det finns också nackdelar, man måste tänka på att matcha alla kläderna.

Shrouq Alarini såg fler fördelar:

– Jag får inte lika många blickar, framför allt av män. Jag vill inte ha blickar som gör att jag känner mig osäker eller utpekad av män.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons