Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Moskéns ombyggnad klar efter fem år

När många flyktingar kom till Sverige under 2014-2015 blev det trångt i moskén Alrahma på Näsby. Under fredagsbönen tvingades många människor sitta ute i kylan. Då tänkte föreningen att det var dags för att bygga ut moskén.
Kristianstad • Publicerad 9 augusti 2019 • Uppdaterad 20 augusti 2019
Moskén har byggts ut för fem miljoner kronor. De flesta pengarna är skänkta av människor som besöker moskén.
Moskén har byggts ut för fem miljoner kronor. De flesta pengarna är skänkta av människor som besöker moskén.Foto: Sofyan Aswad

Föreningen anlitade en ingenjör för att rita hur moskén skulle byggas ut. Sen gav kommunen bygglov för projektet. Men finansieringen var ett problem. Föreningen fick pengar som skänktes av människor som besöker moskén.

–  Under ett år kunde vi samla in en ordentlig summa, men företagen krävde cirka åtta miljoner och det klarade vi inte, säger Shaaban Abou Zur, imam i Kristianstads moské.

I den nya delen. Moskén har byggts till med 300 kvadratmeter.
I den nya delen. Moskén har byggts till med 300 kvadratmeter.Foto: Sofyan Aswad
”Vi måste tacka alla volontärer som utförde de flesta jobben vid ombyggnaden”, säger Shaaban Abou Zur, imam.
”Vi måste tacka alla volontärer som utförde de flesta jobben vid ombyggnaden”, säger Shaaban Abou Zur, imam.Foto: Lasse Ottosson
Annons

Men de accepterade ett bud på fem miljoner. De kom överens om att de kunde bygga ut efter hand, steg för steg, efter vad föreningen hade råd med.

Tidigare hade moskén en yta på 440 kvadratmeter. Nu är den totala ytan 740 kvadratmeter.

– Vi har fått en större sal för bön från qiblas (vänd mot Mekka) och gatans sidor, en ny lokal för administration, och ytterligare en till toalett, dörrar från den inre gården och en ny dörr mot gatan, säger Shaaban Abou Zur.

I övervåningen finns en böneplats för kvinnor. Dessutom finns det ett rum till för kvinnor på första plan.

– Till vardagsbönen kommer bara män, oftast inga kvinnor. Under fredagsbönen kommer inte många kvinnor eftersom det bara är män som har plikt att komma, säger Shaaban Abou Zur.

Hur kunde ni samla ihop pengar?

– Vi fick in fem miljoner under nästan fem år i gåvor av donatorer som brukar komma till moskén. Alla pengar kom från givare i Kristianstad. Vi är noga med det, försäkrar Shaaban Abou Zur.

”Nu är det väldigt bekvämt, vi är nöjda. Det var trångt här i moskén tidigare. De har gjort ett stort jobb när de byggde om moskén, säger Hassun Shehab som ofta går till moskén.
”Nu är det väldigt bekvämt, vi är nöjda. Det var trångt här i moskén tidigare. De har gjort ett stort jobb när de byggde om moskén, säger Hassun Shehab som ofta går till moskén.Foto: Sofyan Aswad

Den enda myndigheten som hjälpte dem var ”Myndighet för stöd till trossamfund ”. Från den myndigheten fick föreningen 1 330 000 kronor.

– Vi måste tacka alla volontärer som utförde de flesta jobben vid ombyggnaden. Det var föreningens egna medlemmar och andra som hjälpte till. Dessutom fick vi några saker skänkta till oss, som de nya mattorna, säger Shaaban Abou Zur.

Det finns bara småsaker kvar innan att allt är klart. Kommunen ska göra en besiktning och ge sitt godkännande.

Fakta

Moskén Alrahma

Föreningen Islamiska församling i Kristianstad startade 1994.

Marken där moskén står köptes 2008. Byggnaden tillhörde tidigare Jehovas vittnen (kristet trossamfund).

Under fredagsbönen kommer cirka 500 män och några kvinnor.

Mohamad KaninaSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons