Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Midsommar när grönskan spirar som mest

Midsommar är början på sommaren och semester för många. Blomkransen är på, jordgubbarna är köpta, midsommarstången är rest. Men varför?
Kristianstad • Publicerad 19 juni 2020
Folkdansgillet i Vinslöv dansar på Tydingesjöns camping under midsommar 2019. I år är alla arrangemang inställda.
Folkdansgillet i Vinslöv dansar på Tydingesjöns camping under midsommar 2019. I år är alla arrangemang inställda.

Midsommar har firats i Sverige sedan i slutet av 1800-talet. Vid sommarsolståndet lutar jordens axel som mest mot solen. Det är årets kortaste natt.

Värmen i södra Sverige har räddat de svenska jordgubbarna, lagom till midsommar. Arkivbild.
Värmen i södra Sverige har räddat de svenska jordgubbarna, lagom till midsommar. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Prästkrage.
Prästkrage.Foto: Mattias Mattisson

Förr i tiden firade man Johannes döparens födelse den 24 juni. En viktig dag inom kristendomen. I mitten av 1900-talet började man fira midsommarafton på en fredag. I år är midsommarafton den 19 juni.

Annons

På midsommar ska man äta, leka och dansa runt midsommarstången som är klädd i gröna löv och blommor. I bondesamhället förr i tiden var det för att hylla fruktbarhet och en förhoppning om god skörd. Årets kortaste natt sägs också vara fylld av magi, att allt som växer har särskilda magiska krafter och alla övernaturliga väsen var mycket aktiva.

Många firar hemma eller besöker ett stort midsommarfirande där alla är välkomna. I år är de flesta stora midsommarfiranden inställda på grund av coronaviruset. Klart vi ska fira – och hålla avstånd.

Ellinor Ekdahl
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons