Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Medieprofil står upp mot hederskultur

Elaf Alis släktingar har kritiserat henne för bilder på Instagram. ”De har hittat bilder där de anser att jag är alldeles för lättklädd.”
Kristianstad • Publicerad 3 oktober 2019
Elaf Ali.
Elaf Ali.Foto: Jakob Romin

Elaf Ali kommer från Kristianstad. Hon är journalist, föreläsare och debattör. Hon är känd journalsit på bland annat SVT:s Rapport och P3 Nyheter.

Hon har debatterat hederskultur tidigare. Nu har hon gjort det igen.

Annons

Det är hennes släktingar i Irak som hittat bilder på hennes Instagramkonto. Något som tidningen Expressen berättat om.

– De anser att jag är alldeles för lättklädd för att vara en irakisk tjej på bilderna. De har skickat dem till min pappa som att han ska stå till svars för det. För det är så hederskulturen ser ut. Som om jag har gjort något dåligt, säger Elaf Ali till Expressen och fortsätter:

– Bilden de tyckte var värst var en där man såg benen och jag hade ett linne på mig. Syns låren tycker de att det är samma sak som att könsorganet syns. I deras ögon är det som att man är naken. De ser lättklädda bilder och tycker att jag är en dålig tjej. Jag blir bara extremt frustrerad och ledsen.

Elaf Ali har nu lagt upp ännu en bild på Instagram, riktad till hennes släktingar.

”Jag har levt hela mitt liv i Sverige. Här bär vi shorts och linne när det är varmt. Det gör mig inte till en dålig tjej, och det betyder inte att min pappa borde skämmas över mig. Jag älskar min pappa och han älskar mig”, skriver hon.

Elaf Ali har under sin uppväxt upplevt både rasism och hederskultur. Det ligger till grund för henens krönikor och föreläsningar.

När hon växte upp skämdes hon över att hon inte fick göra samma saker som sina vänner; inte umgås efter skolan, inte sova över hos någon eller ha pojkvän.

När hon var 24 år började hon berätta om hur det är att leva med en hederskultur i Sverige.

Hon har ett öppet Instagramkonto. Där lägger hon upp bilder på sig själv för att visa omvärlden att hon har rätt att göra så.

– Det är ett statement från mig till dem. Ni äger inte mig och ni kontrollerar inte mig.

Catharina SigalaSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons