unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Kristianstad får en egen konstrunda

Konstrundorna ställs in i Skåne, men Kristianstad kommer att få sin egen runda i påsk. Med konst i stadens skyltfönster.
Många skyltfönster i centrala Kristianstad står tomma. Under några aprilveckor kan de bli ett skyltfönster för konsten.
Många skyltfönster i centrala Kristianstad står tomma. Under några aprilveckor kan de bli ett skyltfönster för konsten.
Foto: Tommy Svensson

Östra Skånes Konstnärsgrupp, Öskg, ställer in sin årliga konstrunda under påsken. Många konstnärer drabbas. Börje Berglund och hans fru, konstnären Maria Börjesson, fick en idé om konst i skyltfönster i centrum.

– Det känns helt rätt. Både för staden och för konsten, säger han.

Maria Börjesson en av dem som kommer att visa nya verk i keramik.

– Vi blir nio Öskg-konstnärer som kommer att vara med. Sedan vet jag att Handelsstaden har frågat några konstnärer till, säger Börjesson.

Konstnärsparet Börje Berglund och Maria Börjesson.
Konstnärsparet Börje Berglund och Maria Börjesson.
Foto: Peter Åklundh
En av Maria Börjessons personliga fågelskulpturer.
En av Maria Börjessons personliga fågelskulpturer.

I ett inlägg på Instagram skriver Handelsstaden: ”3-17 april sätter vi färg på stan! Tillsammans med upp mot 25 konstnärer fyller vi city med konst.”

Listan konstnärer är inte helt klar, men från Öskg blir det bland andra Maria Börjesson, Börje Berglund, Jan Erik Holst, Gunilla Sundström, Christer Nilsson, Maria Blombärg och Johan Thunell.

– Jag tror det här kan bli bra, och det finns inga ökade smittorisker, säger Maria Börjesson och fortsätter.

– Du går på gatorna och det är bara att titta in genom skyltfönstren för att se på vår konst. Du behöver alltså inte trängas eller ens gå in i någon lokal.

Skyltfönstren i Kristianstad har tidigare använts för att visa konstverk. Men det här är första gången som det sker med några Öskg-konstnärer och under påsken, konstens högtid.