1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Kommunen redo för extraval

Två omröstningar om vem som ska bli statsminister i Sverige är kvar. Får Sverige ingen regering blir det extraval senast den 21 april. Kristianstads kommun är redo för ett extraval.
Kristianstad • Publicerad 9 januari 2019
Kommunens två förråd är fyllda med saker som behövs vid ett val. Valsamordnarna Malin Bergkvist och Elisabet Farner är redo att ta fram sakerna - om det blir ett extraval.
Kommunens två förråd är fyllda med saker som behövs vid ett val. Valsamordnarna Malin Bergkvist och Elisabet Farner är redo att ta fram sakerna - om det blir ett extraval.Foto: Lasse Ottosson

De två sista omröstningarna av ny statsminister är den 16 respektive 23 januari. Får Sverige ingen ny regeringen blir det hektiskt för valmyndigheten. Ett extraval måste hållas inom tre månader.

Notan för ett extraval blir cirka 400 miljoner kronor. 230 miljoner valsedlar ska tryckas.

Även för kommunen blir hektiskt.

– Tre månader kan tyckas vara en lång tid. Men det tar tid att få allting på plats, säger Malin Bergkvist, valsamordnare på Kristianstads kommun.

Sedan november håller Malin Bergkvist och Elisabet Farner på med planeringen inför EU-valet som är i maj.

Kommunen måste ha folk som jobbar i vallokalerna och förtidsröstningen. Det måste finnas vallokaler. I höstas fanns det 43 vallokaler.

Elisabet Farner och Malin Bergkvist är valsamordnare i Kristianstads kommun. De redo för att planera ett extraval.
Elisabet Farner och Malin Bergkvist är valsamordnare i Kristianstads kommun. De redo för att planera ett extraval.Foto: Lasse Ottosson

– Det stora är att få tag i personal. Det handlar om cirka 300 röstmottagare som sitter i vallokalerna på valdagen. Och vi behöver folk som jobbar med förtidsröstningen, säger Malin Bergkvist.

Personal till EU-valet, och till till extravalet om det blir av, ska rekryteras i februari.

Ett extraval skulle kosta tre miljoner kronor för Kristianstads kommun.

Pär TrulssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.