Annons

Inga-Lill Bengtsson: Inga-Lill Bengtsson: ”Kristianstad kommun fick 707 nya medborgare förra året. Det kan vara rekord”

Demokrati bygger på tillit till valsystemet och våra politiker. I årets EU-val deltog 53,3 procent. Det är 4,4 procent fler än 2014. Att jämföra med 87,3 procent som röstade i riksdagsvalet 2018.
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 1 juni 2019 • Uppdaterad 3 juni 2019
Inga-Lill Bengtsson
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga-Lill Bengtsson.
Inga-Lill Bengtsson.Foto: Lasse Ottosson

Många beslut i Bryssel påverkar vår vardag. Miljö, klimat, sociala frågor och att stoppa kriminella ligor var heta ämnen i debatten inför valet.

Att använda sin röst i demokratiska val är en rättighet. Det finns länder där befolkningen tvingas gå och rösta eller som inte har någon rösträtt alls.

Annons

Bara svenska medborgare får rösta i EU-valet. Under 2018 fick 61 312 personer utanför Norden svenskt medborgarskap. Den största gruppen var från Syrien, över 11 000. 7000 var från Somalia och 2 100 från Afghanistan,

Förra året skrev sig 28 000 EU-medborgare i Sverige. Sverige är ett av de länder som har fler EU-medborgare som flyttar hit än härifrån. Störst är invandringen av EU-medborgare från Polen, Finland och Tyskland, enligt statistisk från SCB som Dagens Nyheter tagit fram.

Kristianstad kommun fick 707 nya medborgare förra året. Det kan vara rekord. Det finns en lag på att alla kommuner ska ha en ceremoni för att välkomna nya medborgare.

I Kristianstads kommun kommer cirka 200 personer till ceremonin i rådhuset den 6 juni. Familjen Saeed från Irak ska dit.

”Det är så vi tycker Sverige ska vara. Sverige har alltid varit beroende av handel och kontakter med andra länder”

”Nu kan vi påverka och delta i beslutsfattandet. Vi har blivit en del av denna stora gemenskap”, säger pappan Ahmed Saeed om bli svenska medborgare. Han jobbar som vaktmästare på Rönnowskolan.

Mohamad Kanina längtar till att hans familj får beslutet om svenskt medborgarskap. Varje dag kollar han på Migrationsverkets hemsida.

Som ung vuxen drömde han om att bo i ett tryggt land, med demokrati. När kriget kom flydde familjen. Han familj har bott i Sverige i fem år. Under den tiden har han blivit mer tolerant vad gäller andra sätt att leva, mot olika politiska åsikter och religioner.

Det är så vi tycker Sverige ska vara. Sverige har alltid varit beroende av handel och kontakter med andra länder, varit öppen mot andra länder och kulturer. Samtidigt som vi stått upp för mänskliga rättigheter. Läs Mohamads krönika på sidan 20.

Vi kan glädjas oss åt Eidfestivalen och prideparader i både Hässleholm och Kristianstad. I midsommar ökat magin under den kortaste natten. Det kan du läsa om på sidan 23.

Skolan är snart slut, studenter sjunger ”Och den ljusnande framtid är vår”. Fyra kvinnor som klarat utbildningen till maskinförare är Rosa Gonzalez, Rachida Ibrane, Temi J Poulsen och Doinlita Mocanu. Läs om de stolta kvinnorna på sidan 12. Vi säger stort grattis och lycka till!

Umul Said, praoelev från Fröknegårdskolan, har skrivit en bra artikel om en test av ny ledarutbildning. Den finns med i juninumret.
Umul Said, praoelev från Fröknegårdskolan, har skrivit en bra artikel om en test av ny ledarutbildning. Den finns med i juninumret.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Umul Said, praoelev från Kröknegårdskolan på Kb Mosaik
Umul Said, praoelev från Kröknegårdskolan på Kb Mosaik
Annons
Annons
Annons
Annons