Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Ihab blev snabbt Johans högra hand

Ihab Alsaab hade ett eget företag i Syrien. Han arbetade i många år med aluminium och montering av kök. När han flydde från kriget förlorade han allt. Nu har Ihab hittat en ny väg i Sverige – som snickare.
Kristianstad • Publicerad 3 februari 2020
Ihab Alsaab, till vänster, och hans chef Johan Jakobsson har blivit goda vänner. ”Vårt sätt att jobba bygger på att vi vill komma överens om vägen framåt. Vi arbetar som ett team, inte som anställd och chef. På fritiden umgås vi med våra familjer”, säger Johan.
Ihab Alsaab, till vänster, och hans chef Johan Jakobsson har blivit goda vänner. ”Vårt sätt att jobba bygger på att vi vill komma överens om vägen framåt. Vi arbetar som ett team, inte som anställd och chef. På fritiden umgås vi med våra familjer”, säger Johan.Foto: Mikael Persson

Ihab Alsaab är noga med sitt yrke. Arbetet är hans liv. Han har aldrig kommit för sent.

Ihab har arbetat i 14 år inom aluminium och montering av kök i Syrien. En bra erfarenhet att bygga vidare på. En vuxen person som är ny i Sverige börjar inte om från noll, tycker han.

Annons

– Erfarenheten spelar stor roll för hur man klarar sig. Det gäller även språket.

”Man ska inte se språket som ett hinder för att gå en utbildning”
Ihab Alsaab

Han och hans familj bodde i början i norra Sverige. När de fick uppehållstillstånd flyttade de till Kristianstad och bodde hos en vän. Ihab och hans fru påbörjade sina etableringsplaner. En kort tid senare tog hon mammaledigt, tills deras första dotter fick plats i förskola.

Johan Jakobsson tycker att Ihab lär sig snabbt. ”Vi arbetar som ett team, inte som anställd och chef”, säger chefen. När de pratar använder de lätt svenska, Google Translate och bilder som hjälper till att förklara situationen i jobbet. De umgås på fritiden också.
Johan Jakobsson tycker att Ihab lär sig snabbt. ”Vi arbetar som ett team, inte som anställd och chef”, säger chefen. När de pratar använder de lätt svenska, Google Translate och bilder som hjälper till att förklara situationen i jobbet. De umgås på fritiden också.Foto: Mikael Persson

Ihab fokuserade på att hitta en utbildning i sitt yrke:

– Men det finns inte ett yrke i Sverige som motsvarar mitt. Jag ville få ett yrke som liknar mitt, så jag valde snickare.

Han gick två dagar i veckan på sfi och tre dagar på en utbildning i Osby. Där fick han behörighet till snickare.

– Man ska inte se språket som ett hinder för att gå en utbildning, säger Ihab.

– Min erfarenhet hjälpte mig att tackla svårigheter i språket, och att klara utbildningen snabbare. Jag förstår vad någon vill säga med hjälp av kroppsspråk.

Jada Montaga har uppdrag över hela Skåne, bland annat i Malmö och Helsingborg. De har även jobb i Halmstad.
Jada Montaga har uppdrag över hela Skåne, bland annat i Malmö och Helsingborg. De har även jobb i Halmstad.Foto: Mikael Persson

Han klarade utbildningen på sju månader och var klar i maj 2017.

När Mariam skulle få andra barnet uppstod ett problem. Om hustrun tog mammaledigt igen skulle hon förlora sin tid i etableringen och etableringsersättningen.

– Det fanns inget alternativ. Jag hade en chans att få ett arbete, men jag fick tacka nej, Jag var tvungen att vara pappaledig.

Annons

– Min fru kunde inte vara mammaledig igen. Vi visste inte att hon riskerade förlora sin etablering. Jag var väldigt ledsen, och kände att Arbetsförmedlingen anklagade mig för att jag inte sagt till i förväg att jag skulle vara pappaledig. Men jag och min fru var själva överraskade över reglerna.

”Vi arbetar med att montera stora dörrar på byggnader. Vi arbetar alltid ute”
Isab Alsaab, anställd på Jada Montage med jobb i hela Skåne

Familjen fick en dotter till. Isab var pappaledig tills yngsta dottern började i förskola. I början av 2018 kämpade han för att få ett arbete genom Lernia.

Han fick snabbt en möjlighet på företaget Jada Montage. Där utvecklas han hela tiden.

– Vi arbetar med att montera stora dörrar på byggnader. Vi arbetar alltid ute, säger Ihab.

Han känner ett stort ansvar och har fått fast arbete.

– Mitt arbete är svårt, men jag fortsätter lära mig språket på lördagar i kyrkan på Österäng. Man behöver språket, även om man trivs på sitt arbete.

”Det finns inte ett yrke i Sverige som motsvarar mitt. Jag ville få ett yrke som liknar mitt, så jag valde snickare”, säger Ihab.
”Det finns inte ett yrke i Sverige som motsvarar mitt. Jag ville få ett yrke som liknar mitt, så jag valde snickare”, säger Ihab.Foto: Mikael Persson
Fakta

Ihab Alsaab

Ålder: 35 år.

Familj: Gift med Mariam Aweiss (ekonom), två döttrar.

Bor: I Kristianstad.

Yrke: Snickare. Började arbeta på ”Jada Montage i Kristianstad AB” i mars 2018. Företaget arbetar med montage och reparationer av dörrar och fönster.

Fritidsintresse: ”Fotboll, fotboll, fotboll. Jag håller på Barcelona”.

Bakgrund: Från Damaskus, Syrien. Paret kom till Skellefteå 2014. De fick uppehållstillstånd april 2015, flyttade till Kristianstad i juni samma år. Isab arbetade i Linköping fyra månader 2016, började sin etableringsplan i april 2016. Efter tre månader i kö började han på sfi. Utbildningen till snickare var klar i maj 2017. Han har klarat nivå C på sfi.

Mariam har klarat svenska som andra språk nivå 3, har en timanställning på en förskola. Hon söker mer arbete.

Ihab monterar fönster och dörrar i sitt jobb. På fritiden är det fotboll som gäller. ”Jag älskar fotboll, Barcelona är mitt lag”.
Ihab monterar fönster och dörrar i sitt jobb. På fritiden är det fotboll som gäller. ”Jag älskar fotboll, Barcelona är mitt lag”.Foto: Mikael Persson
”Vi arbetar som ett team, inte som anställd och chef”, säger Johan Karlsson.
”Vi arbetar som ett team, inte som anställd och chef”, säger Johan Karlsson.Foto: Mikael Persson
”Det finns inte ett yrke i Sverige som motsvarar mitt. Jag ville få ett yrke som liknar mitt, så jag valde snickare”, säger Ihab.
”Det finns inte ett yrke i Sverige som motsvarar mitt. Jag ville få ett yrke som liknar mitt, så jag valde snickare”, säger Ihab.Foto: Mikael Persson
”Min erfarenhet hjälpte mig att tackla svårigheter i språket, och att klara utbildningen snabbare. Jag förstår vad någon vill säga med hjälp av kroppsspråk”, säger Ihab.
”Min erfarenhet hjälpte mig att tackla svårigheter i språket, och att klara utbildningen snabbare. Jag förstår vad någon vill säga med hjälp av kroppsspråk”, säger Ihab.Foto: Mikael Persson
”Det finns inte ett yrke i Sverige som motsvarar mitt. Jag ville få ett yrke som liknar mitt, så jag valde snickare”, säger Ihab.
”Det finns inte ett yrke i Sverige som motsvarar mitt. Jag ville få ett yrke som liknar mitt, så jag valde snickare”, säger Ihab.Foto: Mikael Persson
Johan Karlsson tycker att Ihab lär sig snabbt. När de pratar använder de lätt svenska, Google Translate och bilder som hjälper till att förklara situationen i jobbet.
Johan Karlsson tycker att Ihab lär sig snabbt. När de pratar använder de lätt svenska, Google Translate och bilder som hjälper till att förklara situationen i jobbet.Foto: Mikael Persson
Mohamad KaninaSkicka e-post
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons