Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Höga böter för missat bilbälte i buss

Finns det bilbälten i bussen måste de användas. Annars kan det blir höga böter. Det fick resenärer erfara det när de åkte med linje 545 mellan Kristianstad och Osby för en tid sedan. 35 personer fick böta – minst 1 500 kronor var.
Kristianstad • Publicerad 18 september 2019 • Uppdaterad 24 september 2019
Minst 1 500 kronor kan det bli i böter - om du missar att ta på dig bältet i regionbussar.
Minst 1 500 kronor kan det bli i böter - om du missar att ta på dig bältet i regionbussar.Foto: Bosse Nilsson

För en tid sedan steg tre civilpoliser på bussen, mitt på dagen.

– De gjorde inte mycket väsen av sig. Men när vi började rulla och resenärer inte tagit på sig bilbälte skrev poliserna ut böter, berättar Jan, chaufför för Skånetrafiken.

Annons

Endast chauffören hade bilbälte på sig. Även passagerare som steg på och som inte tog på bältet fick böter.

Totalt 35 personer fick böter.

– De civila poliserna får gärna åka med fler gånger, säger Jan.

– Det är en stor säkerhetsrisk om passagerare inte har bilbälte. Skulle jag bromsa kan de fara som rekyler fram i rutan, säger han.

”Polisen kan göra vilken typ av kontroller de vill”

Böterna är dessutom, säger Jan, högre för föräldrar som har barn med sig – om barnen åker utan bilbälte. Det kostar 2 500 kronor.

– Det är föräldrarnas ansvar att se till att deras barn har bälte på sig, säger han.

Skånetrafiken har numera krav på att det ska finnas bilbälten i nya regionbussar.

– Sedan 2004 har vi har ställt krav på att alla nya regionbussar ska ha bälte. Lagen säger också att om det finns bälte så ska det användas, säger Anders Engzell, på Skånetrafikens pressjour.

Har ni någon statistik på om passagerare använder bilbälte?

– Nej, tyvärr finns ingen statistik på det. Vi är dock måna om våra kunders säkerhet och uppmanar dem att använda bälte där det finns. Men det är alltså kundernas ansvar att bältet används.

Annons

Har polisen tillstånd att göra kontroller på bussarna?

– Ja. Polisen kan göra vilken typ av kontroller de vill. De gör ju dessutom nykterhetskontroller och andra kontroller av fordonen ibland. Vad gäller böter så är det polisens sak. Vi har ingenting att säga om hur de arbetar, säger Anders Engzell.

Det finns inga krav på bälten i stadsbussar.

– Det är nästan praktiskt omöjligt, dels på grund av konstruktionen av stolarna och dels på grund av att kunderna reser så korta sträckor med stadsbussar, säger Engzell.

Fakta

Regler för bälte i buss

Alla passagerare som är äldre än tre år ska sitta på en plats med bilbälte , om det finns sådana platser. Finns det bälte i bussen måste de användas.

Finns det bälte på stadsbuss ska de användas där också, annars riskerar man böter. Passagerare ska informeras om att de är skyldiga att använda bälte.

Alla bussar som registrerats efter den 1 januari 2004 ska vara utrustade med bälte på alla platser. Kravet gäller inte bussar för trafik i tätort/stadstrafik.

Det är förarens ansvar att se till att passagerare under 15 år använder bälte. Bussar får max köra i 100 km/tim om det finns bälten. Finns det inga bälten är maxhastigheten 90 km/tim.

Källa: Transportstyrelsen och Sveriges Bussföretag.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons