Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Hela Kristianstad undantag i ebo-lagen

Kristianstad får rätt att undanta hela kommunen från Ebo-lagen. ”Det har funnits en inflyttning under lång tid som varit för stor”, säger kommunalrådet Pierre Månsson (L).
Kristianstad • Publicerad 25 maj 2020
Regeringen har infört nya regler i Ebo-lagen, att asylsökande inte får bosätta sig på egen hand i utsatta områden som Gamlegården. Nu gäller regeln hela Kristianstads kommun.
Regeringen har infört nya regler i Ebo-lagen, att asylsökande inte får bosätta sig på egen hand i utsatta områden som Gamlegården. Nu gäller regeln hela Kristianstads kommun.Foto: Tommy Svensson

Lagen om eget boende, den så kallade Ebo-lagen, innebär att en asylsökande kan välja att ordna sitt boende på egen hand. Men antalet asylsökande som flyttar till Kristianstad behöver begränsas. Det tycker delar av Alliansstyret och Sverigedemokraterna. I mars fick de igenom förslaget att ansöka om att hela kommunens yta skulle undantas från Ebo-lagen (lagen om eget boende).

Nu har Kristianstad fått klartecken för det. Det innebär att asylsökande som placeras i en annan kommun men flyttar till Kristianstad förlorar sin dagersättning. Den nya regeln börjar gälla den 1 juli.

Pierre Månsson (L), kommunalråd Kristianstad.
Pierre Månsson (L), kommunalråd Kristianstad.Foto: Tommy Svensson
Annons

– Vi har ju velat skicka en väldigt tydlig signal till regeringen att vi tycker att lagen är tandlös. Men också en signal till flyktingar om att vi inte kan ta emot alla andra kommuners flyktingar i Kristianstad, säger kommunalrådet Pierre Månsson (L).

”Mitt parti tycket vi skulle göra som regeringen avsett, nämligen undanta områden som är mer belastade än andra”
Anders Tell (S), oppositionsråd

Även Malmö, Helsingborg, Landskrona, Perstorp och Åstorp får klartecken från Migrationsverket om att göra samma sak.

– Det har funnits en inflyttning under lång tid som varit för stor. Vi är inte ensamma om att göra den analysen. Flera kommuner i Skåne har under lång tid tagit ett stort ansvar, säger Pierre Månsson.

Anders Tell (S)I, oppositionsråd.
Anders Tell (S)I, oppositionsråd.Foto: Tommy Svensson
”Vi tror att andelen som bor i Migrationsverkets boenden kommer att öka”
Anna-Johanna Viking, Migrationsverket

Vid årsskiftet införde regeringen nya Ebo-regler, att asylsökande som på egen hand bosätter sig i utsatta områden mister sin dagersättning.

– Mitt parti tycket vi skulle göra som regeringen avsett, nämligen undanta områden som är mer belastade än andra, säger Anders Tell (S), oppositionsråd.

I dag bor omkring 15 000 asylsökande på något av Migrationsverkets boenden. Cirka 21 000 bor i eget boende.

– Vi tror att andelen som bor i Migrationsverkets boenden kommer att öka, säger Anna-Johanna Viking, processledare vid Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Fakta

Lagen om eget boende, Ebo

Ebo-lagen gör det möjligt för asylsökande att ordna eget boende, istället för att bo på Migrationsverkets boenden. Asylsökande kan bo hos till exempel vänner eller släkt. De får behålla sin dagersättning.

I januariavtalet 2019 kom regeringen överens med Liberalerna och Centern om att förändra lagen. Det betyder att asylsökande som flyttar till eget boende i ett utsatt område mister sin dagersättning.

Ebo-lagen infördes 1994 av den dåvarande borgerliga regeringen, för att bland annat underlätta integrationen.

Lagen har fått kritik av flera kommuner, om att den leder till bland annat trångboddhet och segregation.

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons