Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Fler poliser utsätts för hot och våld

Hot och våld mot poliser har blivit vanligare de två senaste åren. Det visar en enkätundersökning från Polisförbundet. ”Vi har haft en del situationer i Kristianstad, det är inget snack om det”, säger Per Elmberg, ordförande i det lokala polisfacket.
Kristianstad • Publicerad 10 oktober 2019
Per Elmberg, ordförande för Polisförbundets avdelning i polisområde Blekinge nordöstra Skåne
Per Elmberg, ordförande för Polisförbundets avdelning i polisområde Blekinge nordöstra SkåneFoto: Lasse Ottosson

42 procent av de tillfrågade medlemmarna i Polisförbundet upplever att de utsatts för hot, våld eller annan otillbörlig påverkan. Det är en ökning med två procentenheter sedan 2017.

Poliser i ingripandeverksamheten är mest utsatta. Där har ökningen skett med fyra procentenheter under samma period – från 68 till 72 procent som känt sig utsatta för hot eller våld.

Annons

– Siffrorna som Polisförbundet presenterar stämmer väl överens med min uppfattning och vad jag hör från mina medlemmar, säger Per Elmberg, ordförande för Polisförbundets avdelning i polisområde Blekinge nordöstra Skåne.

– Det är skrämmande att det går åt det hållet och så att många kollegor upplever detta.

Vad beror utvecklingen på?

– Det är en väldigt komplex fråga. Vi har bland annat problem med utanförskap i samhället och så naturligtvis polisens egna problem med att vi exempelvis är för få.

Polisförbundet har flera förslag på åtgärder som ska minska utsattheten. Det handlar bland annat om att anställa administratörer som avlastar polisen och att skärpa lagstiftningen kring våld och hot mot tjänstemän. Men den viktigaste enskilda åtgärden är krävs fler poliser, anser Polisförbundet.

– Det gör bland annat att belastningen på den enskilde polisen blir mindre. Det blir inte samma individ som exponeras mot samma kriminella personer hela tiden, säger Per Elmberg.

Hur ser det ut i Kristianstad?

– Vi har haft en del situationer i Kristianstad, det är inget snack om det. Men jag vill nog säga att i vårt polisområde, som sträcker sig från Hässleholm till Karlskrona, är myndigheten bra på att omhänderta dess situationer när de kommer upp.

Per Elmberg nämner att det exempelvis förekommit skadegörelse på på polisers privata bilar och hus. Enligt Polisförbundets enkätundersökning upplever många att våldet och hoten just har blivit grövre och mer utstuderat de senaste fem åren.

– Det har blivit mer än bara glåpord, säger Per Elmberg.

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons