Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Chef döms efter björnattack – 18-årig Brobybo dog på jobbet

Den 18-årige djurvårdaren Robert Lindvall från Broby dödades av en björn i en djurpark i Dalarna. Dådet inträffade för tre år sedan.
En tidigare chef för parken döms nu för vållande till annans död, till villkorlig dom och 180 dagsböter. Roberts pappa är kritisk till domen.
Mora • Publicerad 26 maj 2020
Den 4  augusti 2017 dog djurvårdaren Robert Lindvall vid Orsa Rovdjurspark efter en björnattack.
Den 4 augusti 2017 dog djurvårdaren Robert Lindvall vid Orsa Rovdjurspark efter en björnattack.Foto: Ulf Palm/TT

Mora tingsrätt skriver i sin dom att den tidigare chefen agerat oaktsamt genom att inte ha gjort tillräckliga riskbedömningar och skapa säkra rutiner. Livsfarliga djur har inte hindrats från att ta sig in ett hägn där människor vistas.

Bristen i säkerheten har orsakat en anställds död. ”Den familj som också fanns i hägnet utsattes för livsfara", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Annons

Det var den 4 augusti 2017 som Robert Lindvall tog med sig besökare som fick prova på arbetet som djurvårdare. En familj med två barn var då med i det stora hägnet, medan björnarna hade flyttats till det mindre.

Mora tingsrätt dömer den tidigare chefen men friar företagets vd för björnattacken 2017.
Mora tingsrätt dömer den tidigare chefen men friar företagets vd för björnattacken 2017.Foto: Ulf Palm/TT
Här grävde sig björnarna under stängslet.
Här grävde sig björnarna under stängslet.Foto: Polisen/TT

Björnarna lyckades dock gräva sig under ett stängsel in till det större hägnet. Familjen lyckades fly ut genom att klättra över ett elstängsel, men djurvårdaren dödades av en av björnarna.

Företaget döms att betala en företagsbot på 2,5 miljoner kronor. Den tidigare chefen och företaget ska också betala 120 000 kronor i skadestånd till den avlidnes anhöriga.

Familjen hade yrkat 16 miljoner kronor i skadestånd.

– Jag tycker inte att det här är någon upprättelse, det är alldeles för milt, rena skämtet. Det har kostat vår son livet, säger Roberts pappa Tony till TV4.

Här saknas innehåll

TT
Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons