Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Arbetsförmedlingens förslag: Kontoren i Hässleholm, Bromölla och Östra Göinge ska stänga. Kontoret i Kristianstad blir kvar.

Arbetsförmedlingen (AF) vill stänga 132 av 242 kontor i Sverige. Nu finns ett förslag på vilka kontor som ska stänga. På listan finns kontoren i Hässleholm, Östra Göinge och Bromölla. Kontoret i Kristianstad kan få vara kvar.
Kristianstad • Publicerad 29 mars 2019 • Uppdaterad 10 april 2019
Arbetsförmedlingen i Broby.
Arbetsförmedlingen i Broby.Foto: Tommy Svensson

– Kristianstad ska vara en av orterna i Skåne som blir kvar. Det är arbetsgivarens förslag, säger Mats Hartman, chef för AF Kristianstad.

Det är för tidigt att säga vad det betyder för de cirka 110 anställda. Totalt ska 4 500 anställda i hela Sverige sägas upp.

Annons

När flera kontor stänger ska AF bygga ut sin kundtjänst per telefon och digitalt.

AF i Kristianstad föreslås blir kvar.
AF i Kristianstad föreslås blir kvar.Foto: Bosse Nilsson

I Broby har Arbetsförmedlingen öppet en dag i veckan.

Politikerna i Östra Göinge är mycket kritiska till att AF vill stänga kontoret.

– Arbetsförmedlingen prioriterar inte kommuner med hög arbetslöshet. De väljer istället att stanna i kommuner med flest invånare, säger kommunalrådet Daniel Jönsson (M).

– Östra Göinge är den kommun som tagit emot flest nyanlända i Skåne och har en hög arbetslöshet. Tillsammans med Arbetsförmedlingen lokalt har vi jobbat hårt för att få ner arbetslösheten. Det arbetet riskerar vi att förlora nu.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är kritisk till att Arbetsförmedlingen redan nu fattar beslut om vilka kontor som ska stänga. Om några veckor är regeringen klar med sitt regeringsuppdrag till AF.

­– Det kommer att påverka hur man bedömer vilka kontor som ska finnas kvar och när de ska läggas ner. Men generaldirektören har inte lyssnat på mitt råd, säger hon.

De första kontoren ska stänga vid nyår.

Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister.
Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister.Foto: Christine Olsson/TT
Clifford JohansenSkicka e-post
Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons