Annons
Sölvesborg

Sjöräddningsstationen stängd – brist på förtroende orsak till drastisk åtgärd

Sjöräddningsstationen i Hörvik är stängd. Orsaken är bristande förtroende mellan stationen lokalt och organisationen centralt.
Men det påverkar inte den skarpa verksamheten med larm betonar Richard Kullenberg, distriktssamordnare, Sjöräddningssällskapet.
Hörvik • Publicerad 1 augusti 2023 • Uppdaterad 13 september 2023
Richard Kullenberg, distriktssamordnare, Sjöräddningssällskapet har tagit över det operativa ansvaret för sjöräddningsstationen i Hörvik. Detta efter att det uppstått ett bristande förtroende.
Richard Kullenberg, distriktssamordnare, Sjöräddningssällskapet har tagit över det operativa ansvaret för sjöräddningsstationen i Hörvik. Detta efter att det uppstått ett bristande förtroende.Foto: Privat/TT

Det var i mitten av maj som Richard Kullenberg, i samråd med kollegor i den maritima gruppen, tog det drastiska beslutet att stänga verksamheten på sjöräddningsstationen i Hörvik, som har 15–20 frivilliga i tjänst. Detta efter att det under en längre tid varit ett ömsesidigt bristande förtroende mellan Sjöräddningssällskapet centralt och den lokala stationen. Kullenberg tog samtidigt över det operativa ansvaret för denna station. P4 Blekinge var först att rapportera om detta.

– Det var efter att ha haft en period där vi har upplevt att det saknas förtroende från stationen gentemot centralorganisationen och även det motsatta, att det inte finns något förtroende för hur den drivs, säger Richard Kullenberg.

Annons

Vad beror det på?

– Det är inga enskilda händelser jag vill gå in i, utan de specifika händelserna hanterar vi internt. Det har saknats förtroende från lokalstationen i Hörvik gentemot centralorganisationen i olika sakfrågor och tvärtom. En grundbult för att göra det som vi pysslar med, som i alla blåljusorganisationer, är att det måste finnas ett ömsesidigt förtroende. Det var jag som drog i handbromsen och sade att i det här läget kan vi inte bedriva ett arbete till sjöss förrän vi fått det här förtroendet åter.

Sjöräddningsstationen har inte haft operativ verksamhet sedan i mitten på maj, men får genomföra övningar. Istället är det stationen i Sölvesborg som fått ansvar för larmen längre norrut och stationen i Karlskrona/Hasslö som fått ansvaret för larmet längre söderut för att täcka upp för Hörviksstationen.

Det pågår ett arbete med att åter få en gemensam värdegrund att jobba med gentemot sjöräddningsstationen i Hörvik, betonar Richard Kullenberg, distriktssamordnare, Sjöräddningssällskapet.
Det pågår ett arbete med att åter få en gemensam värdegrund att jobba med gentemot sjöräddningsstationen i Hörvik, betonar Richard Kullenberg, distriktssamordnare, Sjöräddningssällskapet.Foto: Privat

– Vi bedömer att vi upprätthåller samma larmtider som det varit tidigare. Sedan i mitten på maj har vi inte upplevt någon driftsstörning, men det har varit en större belastning på grannstationerna, säger Richard Kullenberg och betonar att Sjöräddningssällskapet är en frivilligorganisation.

”Det måste finnas en gemensam grund att stå på när vi ska rädda liv till sjöss och vi måste vara schyssta med varandra.”
Richard Kullenberg, distriktssamordnare, Sjöräddningssällskapet.

Vad gör ni för att komma tillrätta med de problem som varit?

– Jag har gått in och tagit över ledningen för stationen i Hörvik för att kunna projektleda den framåt. Då har jag varit väldigt tydlig med stationen att vi måste reparera det här innan vi kan öppna igen. Sedan har vi gemensamt kommit fram till ett antal punkter, åtgärder och samtal, som måste vara på plats och genomföras.

Det arbetet ska leda fram till att återupprätta den rätta känslan och en värdegrund betonar Richard Kullenberg. Detta arbete har inget slutdatum, utan blir färdigt när delarna är klara.

– Det ska inte stressas igenom, säger han.

Vad har ni lärt er av det som har hänt?

– Vi är 74 stationer i hela Sverige med 2 500 frivilliga och det vi har blivit påminda om är hur viktigt det är att ha en gemensam värdegrund och att jobba med den. Och att vi hela tiden är ett nationellt lag oavsett om vi är i Hörvik, Haparanda eller Ystad. En station ska inte bli en egen satellit. Det måste finnas en gemensam grund att stå på när vi ska rädda liv till sjöss och vi måste vara schyssta mot varandra.

Annons

Richard Kullenberg konstaterar att under hans tid i Sjöräddningssällskapet, cirka två och ett halvt år, har det funnits friktioner med andra stationer, men Hörvik är den enda stationen där verksamheten har stoppats.

Värdegrundsarbetet i Hörvik har pausats under semestern, men kommer att återupptas i augusti. En projektgrupp med frivilliga på stationen och Richard Kullenberg jobbar ihop med detta arbete.

BLT har varit i kontakt med ansvarig för Sjöräddningsstationen i Hörvik som hänvisar till centralorganisationen för en kommentar.

De skarpa larmen har inte påverkats av att sjöräddningsstationen i Hörvik är stängd påpekar Richard Kullenberg, distriktssamordnare, Sjöräddningssällskapet. Stationerna i Sölvesborg och Karlskrona/Hasslö stöttar nu verksamheten.
De skarpa larmen har inte påverkats av att sjöräddningsstationen i Hörvik är stängd påpekar Richard Kullenberg, distriktssamordnare, Sjöräddningssällskapet. Stationerna i Sölvesborg och Karlskrona/Hasslö stöttar nu verksamheten.Foto: Johansen, Erik
Peter NybergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons