Sölvesborg

"De dömde mig utifrån en hårt vinklad och förvriden tidningsrubrik”

Centerpartiets distriktsstyrelse tar avstånd från Ali Kaders (C) åsikter om kriget i Ukraina. Han stryks nu från vallistorna. Kader själv är besviken över att inte fått ha ge sin version av händelsen.
SÖLVESBORG • Publicerad 31 mars 2022
Ali Kader stryks nu från vallistorna. Om han utesluts ur partiet är dock inte beslutat ännu.
Ali Kader stryks nu från vallistorna. Om han utesluts ur partiet är dock inte beslutat ännu.Foto: Jörgen Klinthage

– Jag är väldigt besviken över att jag inte fick bli inbjuden till distriktsstyrelsen och fick ge min version utan att de dömde mig utifrån en hårt vinklad och förvriden tidningsrubrik, säger Ali Kader (C) till Sydöstran.

Vad var det som inte stämde i rubriken?

– Jag har aldrig hävdat att EU borde be Putin om ursäkt. Vad jag menar är att man borde ha bett ryska och ukrainska folket om ursäkt. Genom diplomati kunde kriget ha undvikits.

Men har du inte skrivit det på din Facebooksida?

– Det jag har gjort på min privata Facebook är att försöka resonera kring bakgrunden till kriget. Och jag menar att USA och Nato inte är utan skuld. Det finns en dubbelmoral, och jag ser den eftersom jag själv har flytt från ett land som har bombats av USA. Jag vet hur det känns att uppleva ett krig – precis som man upplever det i Ukraina nu.

Ali Kader är överraskad över att taket i partiet är så lågt och menar att distriktsledningen själva ger uttryck för odemokrati när de själva talar om att stå upp för den.

”Det enda som jag ångrar är att jag sagt att alla politiker är huvudlösa kycklingar. Att säga alla var en olycklig generalisering.”
Ali Kader (C)

– Mina partikollegor menar att Putin kväver all åsikts- och uttrycksfrihet, men det är ju precis det som de själva nu gör med mig. För mig är politik ett sätt att ställa och bryta åsikter mot varandra. Inte att tysta obekväma tankar.

Ali Kader har efter sitt inlägg på Facebook fått stor spridning på sociala medier och i media.

– Jag har även fått väldigt många positiva reaktioner och även från medlemmar i hela landet inom partiet.

Ångrar du något som du sagt tidigare?

– Det enda som jag ångrar är att jag sagt att alla politiker är huvudlösa kycklingar. Att säga alla var en olycklig generalisering.

– Det jag är besviken över är att de inte velat ha en dialog med mig utan fryst ut mig.

Har du planer på att lämna partiet och gå med i något annat?

– Nej, mitt parti är Centerpartiet. Det är där jag hör hemma.

Det är ännu oklart om Kader blir utesluten ur partiet. Styrelsen har startat ett uteslutningsärende, men beslutet om eventuell uteslutning tas av partistyrelsen.

Jörgen KlinthageSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.