Polisen: ”Vi jobbar aktivt utifrån problembilden”

Polisen finns på plats i Östra Göinge, mer än vad många tror.
– Det är inte alltid vi syns, säger lokalområdespolischefen som vill poängtera att det händer saker ändå.
Östra Göinge • Publicerad 8 mars 2022
Lokalpolisområdeschef Johanna Gustafsson och kommunpolischef Veronica Gustafsson säger att polisen finns på plats men inte alltid syns.
Lokalpolisområdeschef Johanna Gustafsson och kommunpolischef Veronica Gustafsson säger att polisen finns på plats men inte alltid syns.Foto: Mikael Persson

Den senaste tidens händelser, främst i Broby, har spätt på den otrygghet som göingarna känner. Antalet anmälningar av brott har dessutom ökat med 61 procent. Men polisen vill gärna förklara att där finns ett samband.

– Det handlar främst om ett ökat antal anmälningar, företrädesvis egeninitierade inom trafik och narkotika, berättar Johanna Gustafsson som är lokalområdespolischef och som ansvarar för Östra Göinge, Osby och Hässleholm.

Polisnärvaro i Broby. Lokalpolisområdeschef Johanna Gustafsson, kommunpolischef Veronica Gustafsson, säkerhetssamordnare David Lundin (Östra Göinge kommun) och Merete Tillman, kommundirektör, säger att det finns en god samverkan.
Polisnärvaro i Broby. Lokalpolisområdeschef Johanna Gustafsson, kommunpolischef Veronica Gustafsson, säkerhetssamordnare David Lundin (Östra Göinge kommun) och Merete Tillman, kommundirektör, säger att det finns en god samverkan.Foto: Mikael Persson

Hon, kommunpolisen, kommunens säkerhetsansvarige och kommundirektören träffades under tisdagen och gjorde gemensamt besök och presskonferens vid polisens husbil som stod uppställd vid torget i Broby. Främst för att berätta att det pågår aktivt arbete kring brottsligheten och otryggheten.

Att brottsligheten ökar behöver inte vara negativt utan ska ses som ett resultat av polisens arbete.

– Vi har en god bild av situationen i kommunen och jobbar aktivt utifrån det, både mot individer och olika aktörer, säger Johanna Gustafsson som påpekar att polisen inte alltid kan uttala sig om vad som är på gång.

Att det finns grov kriminalitet i byn är känt.

– Ofta finns en glorifierad bild av det livet, men budskapet ”att brott inte lönar sig” står sig fortfarande, menar polisen som får medhåll av Östra Göinge kommuns representanter.

Säkerhetssamordnare David Lundin har befogenhet att utöka ordninsgvakternas närvaro.
Säkerhetssamordnare David Lundin har befogenhet att utöka ordninsgvakternas närvaro.Foto: Mikael Persson

– Många av dem som hamnat i kriminalitet är rätt sletna och ångestfyllda vid 25 års ålder, ett liv som de inte önskar sig då men som är svårt att förstå när man är yngre, konstaterar kommundirektören Merete Tillman.

Hon berättar att kommunen stärkt upp det förebyggande och långsiktiga arbetet både i skola, inom socialtjänst och säkerhet.

– Och det finns ett nära samarbete mellan mig och kommunens säkerhetssamordnare David Lundin, berättar kommunpolisen Veronica Gustafssson som bland annat ser över var det behöver göras insatser, exempelvis när det gäller trafik.

– Det handlar också om att få en gemensam lägesbild, säger kommunpolisen.

Kommundirektören i Östra Göinge kommun, Merete Tillman, säger att kommunens förebyggande arbete utökats.
Kommundirektören i Östra Göinge kommun, Merete Tillman, säger att kommunens förebyggande arbete utökats.Foto: Mikael Persson

De samarbetar också med andra trygghetsskapande åtgärder som trygghetsvandringar och Grannsamverkan.

– Det handlar om att även involvera allmänheten. Alla måste vara med och samverka.

– Vi är glada över att ha ett samarbete med polisen och trygga med att de tar hand om det operativa arbetet. Vi tar också oron i kommunen på allvar, säger kommundirektören.

Inom det förebyggande arbetet har David Lundin bland annat sett till att få upp kameror på busstorget, vilket blev klart för någon vecka sedan. Han har också möjlighet att utöka ordningsvakternas omfattning, vid behov.

Ett av polisens senaste initiativ är att låta husbilen besöka Broby varannan tisdag.

– Ett sätt att synas och underlätta för folk att kunna ta kontakt. Men det handlar också om att prata med medborgarna och göra en reflektion över hur de upplever situationen, säger Johanna Gustafsson.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.