På gång att skriva under ett nytt dokument om vatten och avlopp

Det sket sig med Kristianstad. Nu är Östra Göinge på gång att skriva under en ny avsiktsförklaring som gäller vatten och avlopp, denna gång med Osby kommun. Tanken är att Osby ska kopplas till reningsverket i Knislinge och att göingar i framtiden ska kunna få vatten från Osby.
Östra Göinge/Osby • Publicerad 16 april 2022 • Uppdaterad 18 april 2022
Osby och Östra Göinge kommun kan sluta ett avtal om avsiktsförklaring gällande framtida vatten och avlopp.
Osby och Östra Göinge kommun kan sluta ett avtal om avsiktsförklaring gällande framtida vatten och avlopp.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Tanken var att Östra Göinge skulle haka på när Kristianstad byggde nytt reningsverk. Men efter flera turer gav kommunen upp och bestämde sig för att återgå till ursprungstanken att bygga ett eget reningsverk i Knislinge.

Den springande punkten till att man övergav tanken på att dra en lång avloppsledning från Östra Göinge och vidare till ett nytt reningsverk i Kristianstad var att det helt enkelt blev för dyrt att dra rören, jämfört med att bygga själv.

Avsiktsförklaringen med Kristianstad sades upp och nu brådskar det att komma i gång med det egna reningsverket om inte länsstyrelsens tillstånd ska löpa ut.

Men Östra Göinge blir inte ensam, tanken är att Osby som också skulle hängt på till Kristianstad är fortsatt intresserat av att lösa reningen av sitt avloppsvatten framöver då deras reningsverk har tjänat ut.

Att hitta långsiktiga och hållbara lösningar på vattenfrågor har länge intresserat de båda kommunerna som tillsammans med Olofström och Bromölla har lagt fram en gemensam strategi för det livsviktiga vattnet.

När nu Östra Göinge ska bygga ett reningsverk hoppas Osby kommun kunna ansluta sig till det. En avsiktsförklaring har tagits fram och kommer förhoppningsvis att skrivas under en av de närmaste dagarna.

Den innebär att de båda kommunerna kommer att samarbeta kring att utreda möjligheterna kring att kunna ansluta Osbys avloppsvatten till Knislinge reningsverk. Samtidigt vill de båda kommunerna också utreda möjligheten till att Östra Göinge ska kunna säkra sin dricksvattenförsörjning i framtiden genom att ta sitt vatten från Osby kommun.

Tanken är att utarbeta ett samverkansavtal kring detta. Kostnaderna för utredningen ska kommunerna dela på.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.