Oron bland hyresgästerna på Brobysjukhuset stiger

Oron bland hyresgästerna på Brobysjukhuset stiger. Boende vittnar om att de under hotfulla former tvingats skriva på papper att de ska vara ute runt den 24 april. En del har uppfattat pappret som om att de inte ska få någon ersättningslägenhet.
Broby • Publicerad 2 april 2022
Brobysjukhuset.
Brobysjukhuset.Foto: Mikael Persson

Den 18 mars knackade bovärden och ägaren dörr hos hyresgästerna på Brobysjukhuset. De meddelade att de som bor där måste vara ute senast den 30 april. Beskedet väckte oro bland hyresgästerna, många ansåg sig behöva mer tid för att hitta ett nytt boende.

En vecka senare kallades hyresgästerna in till bovärden och ombads att skriva på ett nytt papper att de skulle vara ute inom en månad. Det vill säga den 24 april.

Många blev osäkra då de inte riktigt förstod vad pappret innebar. Trots det var det flera hyresgäster som skrev under men många försökte säga nej.

– Vi kände oss tvingade att skriva under då det blev en hotfull situation, säger några av dem som blivit uppmanade att polisanmäla händelsen.

De som skrivit på har inte fått någon kopia på handlingen, men har uppfattat att det handlar om att de ska vara ute inom en månad, i stället för de lagstadgade tre månaders uppsägningstid. En grupp yngre personer uppger att man också skulle frånsäga sig rätten till ersättningslägenhet. Därför har de uppmanat andra boenden att inte skriva på. Någon berättar att det sagts att de ska få en ersättningslägenhet om de skriver på. Bland dem som lyckats ordna med lägenhet själv ska det dock inte handla om en månads uppsägning, där hävdar hyresvärden i stället tre månaders uppsägningstid och hotar med domstol.

De som skrivit på känner sig nu ännu mer oroliga. Flera vittnar också om att saker fungerar allt sämre. Exempelvis har de som flyttat in på Brobysjukhuset lovats möjligheter att få barnen skjutsade till skolan och de själva ner till byn.

– Bussen försvann förra veckan, och det är långt och jobbigt att gå med många små barn, säger en förälder.

Vattnet som kommer ur kranarna är svart. De boende berättar att man måste vänta två minuter innan man kan dricka det, så att grumlingen sjunker till botten. Elen har också stängts av vid några tillfällen.

Under förra veckan ska tre familjer lämnat Brobysjukhuset för att flytta till andra kommuner där de lyckats hitta lägenhet. Det har redan märkts av i skolorna i byn, det rör sig om sju elever som försvunnit från Göingeskolan och ytterligare någon/några från Prästavångskolan.

De allra flesta tidningen pratat med är inne på att Brobysjukhuset egentligen inte är någon bra miljö för deras barn. Men de vill ha längre tid på sig att hitta en ny bostad. Det många oroas över är vad som händer om de inte lyckas hitta någon bostad och hur det ska gå för barnen som tvingas bryta upp från skolan mitt i terminen.

Bolaget som driver Brobysjuhuset är just nu under tvångslikvidation. En likvidator, Kenneth Strömbeck på Ackordscentralen, är juridiskt ansvarig för bolaget. Tidningen har vid upprepade tillfällen försökt nå honom och har pratat in meddelande på hans telefonsvarare. Han har dock inte velat ringa tillbaka.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.