Nytt olagligt boende på Brobysjukhuset

Ytterligare en byggnad på Brobysjukhuset ska ha tagits i anspråk för permanent boende, i stridighet mot gällande bygglov. Därför har TT-nämnden öppnat ett nytt tillsynsärende kopplat till ett vite på 200 000 kronor.
Östra Göinge • Publicerad 25 mars 2022
Andréas Söderlund (M), ordförande i TT-nämnden.
Andréas Söderlund (M), ordförande i TT-nämnden.Foto: Mikael Persson

Det var efter ett tips som kommunens miljö- och byggavdelning i början av mars besökte en byggnad på Brobysjukhusets område. Det handlar om det så kallade Tjernobylhuset eller Paviljongen som under många år använts för lägerverksamhet.

Nu bor där ett antal hyresgäster i byggnaden som sedan 1998 har ett bygglov som gäller för lägerverksamhet. Dessförinnan var det vårdboende i fastigheten.

Att göra om byggnaden utan att ansöka om bygglov för permanent boende strider mot plan- och bygglagen.

Kommunen har nu skickat ut en skrivelse, inte till Brobysjukhusets fastighetsägare och deras bolag utan till den likvidator, Accordscentralen, som är tillsatt för att driva bolaget som begärts i tvångslikvidation av Bolagsverket. Sedan i höstas är det Kenneth Strömbeck som har det juridiska ansvaret för verksamheten som bedrivs på Brobysjukhuset.

Av skrivelsen framgår det att kommunen ber företaget/likvidatorn att upphöra med den olagliga användningen av Paviljongen inom tre månader. Om man inte gör det överväger kommunen att besluta att förelägga ett vite på 200 000 kronor för varje löpande månad efter beslutet vunnit laga kraft.

Att man väljer ett så högt belopp beror på omfattningen av den bygglovsstridiga verksamheten och de risker som finns förknippade med boendet.

Det är som sagt inte första gången som verksamheten vid Brobysjukhuset vitesföreläggs. Ett vite på 250 000 kronor per månad rullar i gång i början av maj om inte företaget vidtar åtgärder för det permanenta boendet som bedrivs i huvudbyggnaden.

Dessutom finns ett vitesföreläggande på 100 000 kronor som berör brandskyddet på fastigheten som skulle trätt i kraft i januari. Det överklagade likvidatorn och ärendet ligger nu hos länsstyrelsen som i avvaktan på beslut inhiberat föreläggandet.

– Vi fortsätter med att rätta till felaktigheter som vi finner, säger TT-nämndens ordförande Andréas Söderlund (M) som berättar att nämnden kommer att fatta ett beslut efter att likvidatorn fått möjlighet att yttra sig.

– Det känns märkligt att en person som är tillsatt med statliga medel skulle begå medvetna fel, tillägger han.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.