Mordhotade skolpersonal – elev får ungdomstjänst

Mordhot kan ge några månaders fängelse.
Men då gärningsmannen inte är mer än 15 år valde tingsrätten att döma honom till 35 timmars ungdomstjänst.
Bland åtalspunkterna ingick även en misshandel av en tolvåring, mordhot av lärare och en stöld av jacka.
Östra Göinge/Kristianstad • Publicerad 10 mars 2022
Göingeskolan i Broby.
Göingeskolan i Broby.Foto: Bosse Nilsson

15-åringen som hotade att skjuta en anställd på Göingeskolan har nu fått sitt straff: 35 timmars ungdomstjänst.

Händelsen inträffade strax före jul då 15-åringen gått på en annan elev och tagit dennes mössa, för att denne skulle ha retat hans lillebror. När skolans personal försökte övertala honom att lämna tillbaka mössan blev han förbannad.

Själv nekar 15-åringen till att han ska ha uttalat hot. Tingsrätten gick dock på de vittnesmål från andra lärare som hörde uttalandet.

15-åringen döms också för att ha misshandlat en tolvårig elev på skolan, helt utan anledning. Han nekar till misshandeln som ägde rum inför flera andra elever. Orsaken som andra uppger är att han var ute efter någon som slagit hans lillebror. Eleven som utsattes för misshandel hade dock ingen konflikt med någon bror.

Åtalet innehöll totalt fyra punkter och 15-åringen döms i alla. De sista handlar om stöld av en jacka från en butik i Hässleholm och brott mot knivlagen. 15-åringen skar av stöldmärkningen med en kniv som han lämnade ifrån sig på väg ut då stöldlarmet gick. Därefter lyckades han fly tillsammans med en kompis, som varit med inne i butiken men som gått ut tidigare.

De båda pojkarna ringde själva upp polisen och sa att det var någon annan som tvingat dem att stjäla jackan. Vi huvudförhandlingen uppgav 15-åringen dock att stölden var en ingivelse de fick i affären.

Förutom 35 timmars ungdomstjänst ska 15-åringen, eller rättare sagt hans föräldrar, betala skadestånd på 7 000 kronor till den misshandlade eleven, samt betala skadestånd till butiken för jackan på drygt 2 000 kronor. Han ska också betala en avgift på 800 kronor till Brottsofferfonden då fängelse ingick i straffskalan.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.