Lokalpolitiker fördömer Rysslands invasion

Onsdagens kommunfullmäktige präglades av det som sker i omvärlden. Kommunfullmäktiges ordförande Erling Emsfors (M) inledde med en manifestation mot kriget.
Ösrta Göinge • Publicerad 24 mars 2022
Erling Emsfors (M) och Olof Lindqvist (C) under onsdagens sammanträde i kommunfullmäktige.
Erling Emsfors (M) och Olof Lindqvist (C) under onsdagens sammanträde i kommunfullmäktige.Foto: Mikael Persson

Onsdagens fullmäktige inleddes på ett både allvarligt och lite annorlunda sätt. Kommunfullmäktiges ordförande började med att konstatera att vissa saker sköter kommuner och regioner, annat sköts av staten.

– Således sköter inte vi utrikespolitik i denna församling, konstaterade Emfors.

– Dock i dag i denna mörka tid när ett av våra grannländer angriper ett annat grannland, som dessutom är en demokrati, kan vi inte undvika att fördöma den ryska invasionen i starkast möjliga ordalag.

Erling Emsfors uppmanade Ryssland att upphöra alla militära operationer och omedelbart dra sig ur Ukraina.

– Den ryska invasionen av Ukraina är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig. Den hotar internationell fred och säkerhet och är ett flagrant brott mot internationell rätt.

Kommunfullmäktiges ordförande bad också alla som kan att hjälpa det ukrainska folket på olika sätt.

Emsfors var för övrigt drivande i att politikerna i Östra Göinge, på bred front, i slutet av februari beslutade om ett föreningsbidrag på 100 000 kronor till TUFF och Tjernobylkommittén i Broby, som i 25 års tid arbetat med hjälpverksamhet för människor i Ukraina.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.