Lärarna sticker ut i medarbetarenkät – kränker inte varandra
Den årliga medarbetarenkäten har besvarats av drygt 1 200 medarbetare, 249 av dem lärare i grundskolan. Av sammanställningen framgår det att lärarnas svar sticker ut jämfört med andra kommunanställda, på flera olika sätt.
Att vara lärare kan vara tufft och det speglas också av enkätsvaren. Svaren visar både på positiva och negativa saker. Svaren har graderats från 1–5.
4 och 5 står för att man instämmer ofta eller helt och det är dessa som tidningen utgått från.
89 procent av kommunens personal säger sig veta vad som förväntas av dem i jobbet. Det som sticker ut är att fler lärare än andra instämmer helt i det påståendet. De är också mer nöjda med hur mål följs upp och utvärderas på arbetsplatsen än övriga (72 procent mot 62 procent av alla kommunanställda).
De känner sig väl insatta i arbetsplatsens mål och tycker om att gå till jobbet och hela 91 procent av lärarna känner att arbetet är meningsfullt medan 87 procent av alla kommunanställda som svarat på enkäten känner det samma.
Däremot är det lite sämre beställt med kommunikationen med chefen. Runt hälften av lärarna uppger att de får uppskattning för sina arbetsinsatser. När det gäller förtroende från chefen och de förutsättningar som ges att ta eget ansvar i arbetet så är lärarna inte lika nöjda. 25 procent uppger att de inte får det förtroendet.
Inte mer än hälften anser att de får den kompetensutveckling de behöver i jobbet och inte mer än 30 procent uppger att de hinner utföra sitt jobb inom ordinarie arbetstid.
En fråga i medarbetarenkäten handlade om kränkningar, där visar det sig att skillnaden mellan övriga kommunmedarbetare och lärare när det gäller risken för att bli utsatt för kränkningar och särbehandling på sin arbetsplats knappt skiljer sig åt. Runt nio procent uppger sig ha blivit utsatt för trakasserier eller kränkningar under det senaste året.
Den stora skillnaden är dock vem det är som kränker. En av fem drabbade lärare uppger att man blivit kränkt av chefen medan drygt var fjärde kommunanställd upplevt det samma. Det som sticker ut är att inte mer än fem procent av kränkningarna bland lärare kommer från en kollega medan det bland andra kommunanställda i 35 procent av fallen är en kollega som kränker.
I skolans värld är det främst elever och personer utifrån (76 procent), exempelvis kränkningar från föräldrar. Bland övriga kommunanställda uppges kränkningar från kunder och utifrån stå för 37 procent.