Lägenheter på Solgatan rivs – efter larm om radon

Göingehem har tagit beslut om att riva tio marklägenheter på Solgatan. Orsaken är att den senaste radonmätningen visade ett rejält överskridet referensvärde. De boende ska nu erbjudas ersättningslägenheter.
Hanaskog • Publicerad 20 april 2022
De populära radhuslängorna ska rivas efter högt uppmätta radonhalter.
De populära radhuslängorna ska rivas efter högt uppmätta radonhalter.Foto: Mikael Persson

Beskedet kom lite som en blixt från klar himmel. Var tionde år görs radonmätningar i alla hyreshus. Hos Göingehem kör man halva beståndet ett år och resterande del nästkommande år.

Den förra mätningen på Solgatan gjordes 2011 och då låg värdena under referensvärdet 200 becquerel. Denna gång uppmättes det dubbla. Varför det är så nu kan bostadsbolagets vd inte ge någon bra förklaring på. Det man vet är att det finns blåbetong både i golv och väggar.

– Då radon är en hälsorisk och då vi gör bedömningen att huset består av så mycket blåbetong att det blir svårt att åtgärda så har vi bestämt oss för att riva, berättar Göingehems vd Henrik Loveby som understryker att hälsan måste gå först.

Beskedet har fått en del boende att reagera. De tio hyresrätterna som är ettor har varit populära och många har bott där länge.

– Vi kommer att försöka anvisa lägenheter enligt önskemål, säger Loveby som berättar att byggnaden planeras att rivas vid årsskiftet.

Ett informationsmöte med hyresgästerna är också inplanerat.

På området finns det planer på att bygga nytt, men vad är ännu inte bestämt.

– Det är upp till styrelsen att ta det beslutet, säger Henrik Loveby

Enligt honom har de radonprover som tagits hittills legat under referensvärdet.

Henrik Loveby, vd för Göingehem.
Henrik Loveby, vd för Göingehem.Foto: KB/NSK
Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.