Hyresgäst vann rättegång – får 78 kronor

När hyresgästen tillträdde sin lägenhet hos Göingehem gick det inte att nyttja tillhörande förråd då det låsts med ett hänglås. Först efter åtta dagar avlägsnades hänglåset. Nu döms Göingehem att betala tillbaka 78 kronor av hyran samt stå för rättegångskostnaderna.
Östra Göinge • Publicerad 5 april 2022 • Uppdaterad 6 april 2022
Att få tillgång till sitt förråd är viktigt, anser Hyresgästföreningen.
Att få tillgång till sitt förråd är viktigt, anser Hyresgästföreningen.Foto: Bosse Nilsson

En hyrestvist om 78 kronor, mellan Göingehem och en hyresgäst som företräddes av Hyresgästföreningen, slutade med att det kommunala bostadsbolaget får betala 78 kronor i hyresnedsättning.

Dessutom får bostadsbolaget stå för hyresgästens rättegångskostnader på 2 325 kronor.

Allt började med att en ny hyresgäst flyttade in i sin lägenhet med tillhörande förråd. Förrådet gick dock inte att nyttja då det belagts med hänglås. Det tog åtta dagar innan hyresgästen fick tillgång till sitt förråd.

Enligt Hyresgästföreningen rubbade Göingehem hyresgästens rådighet över förrådet. Anledningen till att förrådet hade hänglås uppges vara att alla tomma förråd låses så att ingen annan försöker att ta det i anspråk.

Hyresgästen begärde att få hyran nedsatt på grund av händelsen och det hela slutade med att ärendet hamnade hos tingsrätten i Kristianstad. Då Göingehem valde att inte yttra sig avgjordes tvisten som tredskodom.

Förutom att Göingehem ska betala 78 kronor i nedsatt hyressättning ska bolaget alltså även betala rättegångskostnaderna.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.