Fusion med Brobysjukhuset klar – Göinge bostad tar över
– Företaget var inte på obestånd, det fanns tillgångar i bolaget och därför har det aldrig varit aktuellt att avveckla verksamheten, säger likvidatorn Kenneth Strömbeck som utsågs av Bolagsverket att ansvara för verksamheten eftersom ägarna, bröderna Claes och Sven Olvegård, missat att skicka in årsredovisningen.
Nu är den ekonomiska omstruktureringen klar och godkänd, en fusion där dotterbolaget Lillehem Teknik AB har gått upp i moderbolaget Göinge bostad AB, godkändes i veckan och därmed har Kenneth Strömbeck gjort sitt och lämnar över ansvaret till ägarna.
Under tiden som han ansvarat för verksamheten har oron bland de boende på Brobysjukhuset tagit fart. Det beror på att det finns en dom sedan december som gör klart att bolaget inte får hyra ut lägenheter, permanent, då man endast har ett tillfälligt bygglov för korttidsboende typ vandrarhem.
Enligt domen ska ägaren betala ett vite på 250 000 kronor från 7 maj om inte hyresavtalen är uppsagda och hyresgästerna har flyttat ut.
I förra veckan uppstod ytterligare oro då flera hyresgäster ombads skriva på handlingar om att vara ute till den siste april. Men enligt likvidatorn som inte haft tid att svara på tidningens frågor förrän nu så handlar det inte om några konstigheter.
– Bolaget erbjöd de hyresgäster som kunde garantera att flytta ut till siste april att slippa betala tre månaders uppsägningstid. Det var bovärden som informerade om det. Det var flera som godtog det och som själva sökt sig vidare, säger Strömbeck.
– Ägarna har också erbjudit några boende att flytta till en annan fastighet på området under en övergångstid. Tills de hittat ett annat boende.
Enligt Strömbeck kommer ingen att kastats ut eller ställas utan tak över huvudet. Men de som bor kvar ska fortsätta att betala hyra och har tre månaders uppsägning, som vanligt.
Enligt Strömbeck för nu ägarna diskussioner med Migrationsverket om att kunna nyttja huvudbyggnaden som flyktingboende, vilket det finns bygglov för, fram till september 2023.
Strömbeck har kritiserats av TT-nämndens ordförande Andreas Söderlund för att gå ägarnas ärenden under likvidationen.
– En likvidator har två grundläggande uppgifter. Det ena är att tillvarata eventuella fordringsägares intressen och betala eventuella skulder, vilket inte varit något problem i det här fallet. Det andra är, om det handlar om ett bolag som är på grön kvist och det finns ett förslag på fusion, att man måste samråda med ägarna och inte gå efter eget huvud. Man har ett ansvar gentemot ägaren.
I det här sammanhanget tycker Strömbeck att TT-nämndens ordförandes uttalande om att likvidatorn gått ägarnas väg faller.
– Sedan är det ”fake news” att det är skattebetalarna som står för notan för likvidationen. Det är bara vid konkurser. Vid fusion står bolaget för alla kostnader.