Flera åtgärder ska ge bättre skolresultat – starten sker i höst

– Det är viktigt att lyckas i skolan. Nu har Östra Göinge tagit fram en åtgärdsplan som bland annat innehåller läsprojekt , betyg från årskurs fyra, tvålärarsystem och förmiddagsmål. Men inte allt för alla med en gång.
Östra Göinge • Publicerad 22 mars 2022
Daniel Jönsson Lyckestam (M) och kommundirektör Merete Tillman presenterade en åtgärdsplan för att bryta de dåliga skolresultaten.
Daniel Jönsson Lyckestam (M) och kommundirektör Merete Tillman presenterade en åtgärdsplan för att bryta de dåliga skolresultaten.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Kommunen menar verkligen allvar med sin skolsatsning och att involvera alla. Sedan skolberedningen la fram sin rapport har kommunledningen och skolledningen haft seminarie med skolledarna.

– Allt för att få en gemensam syn och visa att hela kommunen står bakom, säger kommundirektör Merete Tillman som nu tagit över stafettpinnen från politikerna med uppgift att få till en samsyn i kommunens verksamheter kring skolans viktiga arbete.

Det ska implementeras från politiker, kommunledning, skolledning, rektorer, lärare och vidare ut i klassrummen till elever och föräldrar.

Av åtgärdsplanen som tagits fram är den gemensamma målbilden tydlig, att det är viktigt att lyckas i skolan.

– Det handlar om attityder och en kultur som måste förändras, säger Tillman.

Daniel Jönsson Lyckestam (M) visar stafettpinnen som får bli en symbol för att alla ska med på resan mot 230 poäng 2030. Den som får ta över den ansvarar för att åtgärder vidtas och att den kan föras vidare.
Daniel Jönsson Lyckestam (M) visar stafettpinnen som får bli en symbol för att alla ska med på resan mot 230 poäng 2030. Den som får ta över den ansvarar för att åtgärder vidtas och att den kan föras vidare.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Samtidigt slår hon fast att politikernas resultatmål om 230 meritpoäng år 2030 gör planen mer konkret.

Merete Tillman påpekar att det först handlar om att förändra synen hos förvaltningen och i den egna verksamheten.

– Det är något vi har rådrum över.

Men i en förlängning ska i princip alla göingar involveras.

– Vi pratar om höga förväntningar på alla. Andra har lyckats att förändra sin skolsituation och kan andra så kan vi, säger Daniel Jönsson Lyckestam (M) som varit ordförande i skolberedningen.

Han är nöjd med de förslag som kommit fram och som ska ses som en början.

– Det handlar om att våga testa olika saker, och att inte vara rädd för att göra fel. Det kan ju inte bli mycket sämre, konstaterar Daniel Jönsson Lyckestam och syftar på det nuvarande skolresultatet som är näst lägst i landet.

På listan över åtgärder finns bland annat en storsatsning på läsning.

– Läsning är grunden för allt skolarbete och ett problem som måste identifieras tidigt, säger skolberedningens ordförande.

– Det finns förskolebarn som kommer till skolan utan att kunna färgerna eller räkna till fem. Så kan vi inte ha det, säger Merete Tillman.

Kommunen vill odla en läskultur, genom att köpa in böcker. Man vill också ta hjälp av föräldrar, far- och morföräldrar, kulturen och biblioteken. Det kommer bland annat att satsas på läslov.

En annan åtgärd handlar om ordning och få studiero.

– Det är grundplåten för att barn ska kunna lära sig.

Ett sätt att nå dit är att gå igenom tydligt vilka regler som gäller och tillse att de efterföljs.

Östra Göinge vill också starta två pilotprojekt , bland annat med betyg från årskurs fyra på Mölleskolan. Rektorn där är positiv till försöket.

– Att höja förväntan har gett goda resultat på andra skolor, påpekar Daniel Jönsson Lyckestam.

– Det viktiga är att rektorsgruppen följer och lär av varandra.

På Kviingeskolan i Hanaskog kommer man att prova ett tvålärarsystem.

– Vi tror att det gynnar framför allt pojkarna, då de inte är så benägna att begära hjälp i större grupper.

På Glimåkraskolan kommer det en satsning på lärmiljön. De blir först ut med satsningar i klassrumsmiljön när det gäller ljud och ljud. Efter ett tag ska åtgärderna utvärderas.

Något som alla grundskoleelever i Östra Göinge kommer att få ta del av från och med i höst handlar om förmiddagsmål.

– Många elever kommer till skolan utan att ha ätit. Genom att servera något enkelt som en smörgås och ett glas mjölk hoppas vi ändra på barnens möjlighet till inlärning.

Merete Tillman konstaterar att verksamheten har en intensiv vår framför sig för att få ordning på och implementera åtgärdsplanen. När skolan drar i gång till hösten kommer man att ha kick-off eller rättare sagt ett skolgille, där man under festliga former befäster att nu börjar vägen mot 230 meritpoäng 2030.

– Vi har varit ute på skolorna och pratat med skolpersonal och jag upplever att alla är taggade, säger Daniel Jönsson Lyckestam.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.