Familjecentral à la Göingemodellen

Snart ska även göingarna ha familjecentraler. Kommunen nöjer sig inte med en utan vill ha två, både på vårdcentralen i Broby och i Knislinge. Syftet är att stärka familjerna i kommunen så att barnen, när de växer upp, är bättre rustade att prestera i skolan.
Östra Göinge • Publicerad 12 april 2022
Lena Svensson (S) har kämpat länge för en familjecentral i Östra Göinge. Nu kan det bli två.
Lena Svensson (S) har kämpat länge för en familjecentral i Östra Göinge. Nu kan det bli två.Foto: Mikael Persson

Under många år har Socialdemokraterna med Lena Svensson i spetsen kämpat för att Östra Göinge ska få en familjecentral, dock utan att få gehör hos den styrande Treklövern.

Men nu är tiden mogen. Vid det senaste fullmäktigemötet stod det klart att även Treklövern nu är inne på linjen att satsa, inte bara på en utan två familjecentraler.

– Vi vill göra det utifrån en modell som passar i Östra Göinge, sa Daniel Jönsson Lyckestam (M), när han offentliggjorde att Treklövern nu är redo att ta tag i frågan om familjecentral.

Att intresset nu finns hos de styrande beror på att man tidigt vill fånga upp och hjälpa barn som på olika sätt riskerar att halka efter i utvecklingen.

– Det viktiga är att det blir en familjecentral som omfattar alla professioner, underströk Lena Svensson (S).

Daniel Jönsson Lyckestam (M).
Daniel Jönsson Lyckestam (M).Foto: Mikael Persson

Enligt Daniel Jönsson Lyckestam vill man undersöka möjligheten att skapa två familjecentraler.

– Tidigare har det funnits förslag på att den skulle ligga i Knislinge, men det är kanske inte där det största behovet finns, socioekonomiskt sett. Problemet är att vi har två jämnstora byar och det ska vara lätt att ta sig till familjecentralen, säger han.

Därför har man tänkt sig en variant med två familjecentraler, en i Knislinge och en i Broby.

– Sedan är det kanske inte så att bägge ska ha öppet alla och samma dagar, säger Daniel Jönsson Lyckestam som berättar att man bland annat gjort studiebesök på familjecentralen i Hässleholm för att kolla olika upplägg.

– Vi har två fina vårdcentraler, där den ena redan inrymmer barn- och mödravård och den andra, där har vi vår öppenvård i samma fastighet. Det som saknas är en öppen förskola.

Representanter för de båda vårdcentralerna och kommunen har träffats nyligen och kommunen har startat en utredning kring upplägget och vilka resurser man behöver tillsätta.

Till årsskiftet hoppas man vara i gång med familjecentralerna i Östra Göinge. Det är en av flera åtgärder som presenterats i det arbete som pågått det senaste året med att rusta barnen i Östra Göinge så att resultaten i skolan ökar samt att chansen till egen försörjning i framtiden även den ökar.

Fakta

Familjecentral

En familjecentral bedriver en verksamhet som är hälsofrämjande, generell, tidigt förebyggande och stödjande samt riktar sig till föräldrar och barn. En familjecentral ska minst innehålla mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med inriktning mot förebyggande arbete.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.