Öland

Så försvarar S ny chockhyra på äldreboende – fakturan kom före informationen

Hyran på Äppelvägens äldreboende höjdes vid årsskiftet – utan att pensionärerna fick information i förväg. För en del personer var höjningen 25 procent.
”Vi skulle ha informerat först. Det är jag inte nöjd med”.
Färjestaden • Publicerad 13 februari 2020
Det är ständigt kö till boendet på Äppelvägen 8 i Färjestaden.
Det är ständigt kö till boendet på Äppelvägen 8 i Färjestaden.Foto: Sofia Hedman

Fakturan i januari blev något av en chock för en del av de äldre som bor på Äppelvägens särskilda boende i Färjestaden. Räkningen hade ökat från 5 600 kronor, som tidigare var maxhyran för boendet, till 7 000 kronor. En hyreshöjning med 25 procent.

– Vi skulle ha informerat först. Det är jag inte nöjd med. Beslutet borde ha fattats på fullmäktige i november så det funnits mer tid att informera, säger socialnämndens ordförande Mathias Karlsson (S) efter att höjningen väckt kritik bland boende och anhöriga.

Beslutet om hyreshöjningen fattades av kommunfullmäktige i december. Därefter var det snabba ryck för förvaltningen att få ut fakturor och information före årsskiftet, alltför snabba visade det sig.

– Utifrån postgången kan vissa personer därför ha fått fakturan innan informationen kommit fram vilket är olyckligt och detta beklagar vi, säger omsorgschef Pernilla Ekholms Slottner.

Mathias Karlsson betonar att en höjning på 25 procent bara gäller en del av dem som bor på Äppelvägen. Detta eftersom kommunen samtidigt reducerar omsorgsavgiften för dem med låga inkomster och att en del som bor på Äppelvägen har bostadsbidrag på olika nivåer.

– Det finns en och annan med hög pension som får betala hyreshöjningen själv, men för dem med låga inkomster blir det ingen hyreshöjning alls. Det var viktigt för oss i Socialdemokraterna för att vara med och fatta det här beslutet.

Enligt Mathias Karlsson blir det ingen hyreshöjning alls för dem som tjänar 103 000 kronor om året före skatt, eller mindre.

– I januari har vi reducerat omsorgsavgiften med 30 000 kronor för dem som bor på Äppelvägen. Det blir 388 kronor i snitt per boende om man slår ut det på alla, säger han.

Bakgrunden till hyreshöjningen ska vara ett beslut från 2005 att hyran för särskilda boenden ska följa Pensionsmyndighetens hyrestak för bostadstillägg.

– Beslutet som fattades 2005 av den tidigare majoriteten verkställdes aldrig. Kommunen och skattebetalarna har alltså subventionerat hyrorna på särskilt boende sedan dess. Vi städade efter den gamla majoriteten som inte sett till att beslut som fattats genomfördes, säger Mathias Karlsson.

Nämnden försökte höja hyran 2018 baserad på standard på boendet men det regelverket behövde ändras. I september 2019 fattade socialnämnden ett nytt beslut om hyreshöjning baserad på bruksvärdet, vilket gör att hyran på relativt nybyggda Äppelvägen blir högre än på äldre lokaler. Detta beslut fastställdes av kommunfullmäktige 16 december 2019.

Under hösten höjde Pensionsmyndigheten sitt hyrestak till 7000 kronor varför Mörbylånga kommun också höjde sitt hyrestak från 5 600 till 7 000 kronor för särskilda boenden.

Vad säger du om kritiken mot att hyreshöjningen kommer samtidigt med kommunens skattehöjning?

– Det är ett jättetryck med allt fler äldre i Mörbylånga kommun. Om vi inte lyckas planera in lite överskott nu kommer vi få svårt att bygga nytt äldreboende sen. Vi bygger också högstadieskola och förskola och kommer behöva investera mer. Kommunen lånar nästan till alla investeringar nu och har inte råd att fortsätta så. Vi måste ta in en del pengar så att vi kan investera med egna medel, säger Mathias Karlsson.

Mathias Karlsson (S), ordförande socialnämnden Mörbylånga kommun försvarar hyreshöjningen på kommunens äldreboenden.
Mathias Karlsson (S), ordförande socialnämnden Mörbylånga kommun försvarar hyreshöjningen på kommunens äldreboenden.Foto: Pia Olofsson
Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.