1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Zakaria: ”Om fem år har jag eget företag”

Zakaria Omar, 23 år, tänkte bli nätverkstekniker, men det blev inte så. Nu jobbar han som platschef på ett gym och på ett lager. ”Om fem år har jag ett eget företag”, säger han.
Kristianstad • Publicerad 13 april 2021
Zakaria Omar började jobba på gymmet under gymnasiet. När inte utbildningen gav jobb blev han instruktör och platschef istället.
Zakaria Omar började jobba på gymmet under gymnasiet. När inte utbildningen gav jobb blev han instruktör och platschef istället.Foto: Inga-Lill Bengtsson

I första numret av Kb Mosaik 2016 fick flera personer frågan ”Hur tog du dig in i svenska samhället?” Zakaria Omar från Somalia var en av dem. Han hade varit tre år i Sverige.

– Jag kommer ihåg intervjun, säger han. Och vi använde Kb Mosaik när jag läste modersmålsundervisning på HTS i Hässleholm, min lärare hade tidningen med sig.

Zakaria Omar, 23 år, är platschef på Energicenter.
Zakaria Omar, 23 år, är platschef på Energicenter.Foto: Inga-Lill Bengtsson

För fem år sedan studerade Zakaria data och informationsteknik på gymnasiet.

– Jag tänkte jobba som nätverkstekniker, men bara en av oss nio som gick utbildningen fick jobb efteråt. Sen tappade jag hoppet.

Under gymnasiet började han jobba som timanställd på Energicenter. Nu är han platschef på 60 procent. Han jobbar även på Bergendahls lager i Hässleholm.

Zakaria Omar bor kvar med familjen i samma lägenhet i centrum. ”Min pappa kom först, sen kom vi i övriga familjen”.
Zakaria Omar bor kvar med familjen i samma lägenhet i centrum. ”Min pappa kom först, sen kom vi i övriga familjen”.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Vad har du kvar för att komma helt in i det svenska samhället?

– Ingenting egentligen.

Om fem år, vad gör du då?

– Då har jag eget företag, till hundra procent.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.