GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Waxiu Shehu tar sitt klädmärke ut i världen: ”Vill visa andra unga att de kan”

Waxiu Shehu tar sitt klädmärke Strng Wmn ut i världen. Nu säljs hans plagg i en av Europas största nätbutiker.
Men han är försiktig med att sätta upp mål. ”Där jag kommer ifrån kan man inte drömma – där är drömmar ett sätt att göra sig själv besviken”, säger han.
Hässleholm • Publicerad 29 april 2022
”Jag vill ta nästa steg”, säger modeskaparen Waxiu Shehu, om att bilda aktiebolag.
”Jag vill ta nästa steg”, säger modeskaparen Waxiu Shehu, om att bilda aktiebolag.Foto: Stefan Sandström

Han har omvandlat sin enskilda firma till aktiebolag.

– Jag vill ta nästa steg, säger Waxiu Shehu, som är både skräddare och modedesigner.

Modeskaparen Waxiu Shehu startade i liten skala med att sy kläder i sin lägenhet när han bodde i Hässleholm. Sedan två år har han egen butik.
Modeskaparen Waxiu Shehu startade i liten skala med att sy kläder i sin lägenhet när han bodde i Hässleholm. Sedan två år har han egen butik.Foto: Stefan Sandström

Strng Wmn har blivit Strng Wmn International AB. Av praktiska och symboliska, skäl.

– Nu blir det mer seriöst. Det är inte längre bara en kille som startar ett eget märke från sin lägenhet, säger han.

I snart två år har Waxiu Shehu drivit sin studio och butik Studio 234+ i Hässleholm – som han öppnade mitt under pandemin . Här finns kläder från egna märket Strng Wmn, secondhand- och vintagekläder, skräddarservice samt kemtvätt.

Nyligen fick Waxiu Shehu en beställning på 100 tygkassar via nätbutiken Zalando.”Jag tror konceptet hade fungerat i Malmö, och kanske i Köpenhamn”, säger han.
Nyligen fick Waxiu Shehu en beställning på 100 tygkassar via nätbutiken Zalando.”Jag tror konceptet hade fungerat i Malmö, och kanske i Köpenhamn”, säger han.Foto: Stefan Sandström
”Jag trodde inte den skulle bli så populär som den blev”, säger Waxius Shehu. Det var dottern Fatima, 8 år, som önskade att det skulle vara en panda,
”Jag trodde inte den skulle bli så populär som den blev”, säger Waxius Shehu. Det var dottern Fatima, 8 år, som önskade att det skulle vara en panda,Foto: Stefan Sandström
"Jag har ingen företagsbakgrund, så jag tog kontakt med Ingrid, min revisor. Jag vill gärna ha henne med så hon kan ge mig tips”, berättar Waxiu Shehu om Ingrid Andersson, styrelsesuppleant i nya aktiebolaget.
"Jag har ingen företagsbakgrund, så jag tog kontakt med Ingrid, min revisor. Jag vill gärna ha henne med så hon kan ge mig tips”, berättar Waxiu Shehu om Ingrid Andersson, styrelsesuppleant i nya aktiebolaget.Foto: Stefan Sandström

Nu finns ett urval av hans plagg och accessoarer dessutom på en av de största nätbutikerna i Europa, Zalando.

– Jag utgick ifrån det som sålt mest på min egen hemsida. Och vad kunderna här har köpt. Vissa av sakerna vet jag inte än hur de kommer sälja. Men jag har inte blivit besviken än, säger han och ler.

– Vi får se. Det blir en ny resa. Nu måste jag kanske jobba ännu hårdare, säger han med ett skratt.

”Strng Wmn är ett märke som funkar utomlands, inte bara i Sverige”
Waxiu Shehu, modeskapare

Han paketerar själv beställningarna i sin studio i Hässleholm. Går försäljningen bra internationellt ska kläderna packas från modeföretagets lager, i Tyskland. Då krävs en betydligt större mängd kläder i lager.

Representanter för Zalando har redan ställt frågan om han vill börja sälja till fler länder. Men han ville fixa aktiebolaget först.

– Nu säljs det i Sverige och jag hoppas snart kunna sälja även internationellt, säger 29-åringen.

– Jag vet att Strng Wmn är ett märke som funkar utomlands, inte bara i Sverige.

Klädmärket är på väg ut i Europa – via nätbutiken Zalando, som grundades i Tyskland och säljer till länder som Storbritannien, Frankrike, Polen, Danmark med flera.
Klädmärket är på väg ut i Europa – via nätbutiken Zalando, som grundades i Tyskland och säljer till länder som Storbritannien, Frankrike, Polen, Danmark med flera.Foto: Stefan Sandström
Modeskaparen Waxiu Shehu i sin skräddarstudio, som finns i rummet intill själva butiken. På dörren bakom honom hänger bland annat ett fotografi på den åttaåriga dottern.
Modeskaparen Waxiu Shehu i sin skräddarstudio, som finns i rummet intill själva butiken. På dörren bakom honom hänger bland annat ett fotografi på den åttaåriga dottern.Foto: Stefan Sandström
”Jag har varit jätterädd längs vägen. Flera gånger. Men bara kört på ändå”
Waxiu Shehu

Varför vill du expandera?

– En bra fråga... säger han, och funderar en stund innan han fortsätter:

– Jag tror vi människor alltid vill utmana oss själva. Jag vill utmana mig själv och se vad jag kan. Jag tror jag vill visa andra unga att de kan göra något.

Han fortsätter:

– Jag ville ju inte starta ett företag i första hand, utan jag ville göra kläder. Och jag har varit jätterädd längs vägen. Flera gånger. Men bara kört på ändå. Så jag tror jag vill göra det för att visa att det går.

"Jag brukar inte ha mål och brukar inte planera”, säger modeskaparen Waxiu Shehu.
"Jag brukar inte ha mål och brukar inte planera”, säger modeskaparen Waxiu Shehu.Foto: Stefan Sandström
"Jag samarbetar alltid med någon konstnär”, säger Waxiu Shehu. Designen ”Hon” har han tagit fram tillsammans med en designer.
"Jag samarbetar alltid med någon konstnär”, säger Waxiu Shehu. Designen ”Hon” har han tagit fram tillsammans med en designer.Foto: Stefan Sandström

Har du en särskild dröm eller ett mål?

– Jag drömmer inte. Där jag kommer ifrån kan man inte drömma – där är drömmar ett sätt att göra sig själv besviken, säger han.

– Detta hade inte gått att göra i Nigeria. Men nu kanske jag kan våga drömma lite...

Han fortsätter:

– Jag tänker istället att om mitt ”destiny” leder mig dit, så blir det så. Jag är alltid redo för möjligheter. Om man planerar för mycket...

– Om jag tänkt för mycket innan jag öppnade den här butiken, hade jag kanske bara sett hinder.

Fakta

Waxiu Shehu

Ålder: 29.

Familj: Dottern Fatima, åtta år.

Bor: I Malmö, har bott i Sibbhult och Hässleholm.

Bakgrund: Kom som ensamkommande flyktingbarn från Nigeria, fick uppehållstillstånd 2013.

Utbildning: Har gått en textil- och modeutbildning i Malmö.

Gör: Inspirerad av sin mamma, dottern Fatima och andra kvinnor och orättvisan som kvinnor mötte i hemlandet, skapade han sin design Strng wmn.

För två år sedan öppnade han butiken Studio 234+ i Hässleholm, med egen design, second hand, kemtvätt och skräddarservice.

Designmärket för Strng Wmn.
Designmärket för Strng Wmn.Foto: Stefan Sandström
”Jag är inte duktig på att planera, utan känns det rätt så gör jag det.”
Waxiu Shehu

Waxiu Shehu fick frågan av modeföretaget Zalando om han ville ha sina produkter på deras sajt.

– Jag trivs när jag har kontroll, och med dem har jag det. De kan till exempel inte rea ut mina saker utan att jag godkänt det. De marknadsför, och tar en liten procent på det jag säljer.

Han funderar på att starta fler butiker. Han tror konceptet med skräddarservice, secondhand och det egna märket skulle passa bra i Malmö, där han själv bor. Kanske även i Köpenhamn.

– Jag brukar inte prata om planer. Men det kan vara att jag bestämmer mig en dag. Jag är inte duktig på att planera, utan känns det rätt så gör jag det.

Bella BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.