1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Vita fläckar på Skånes vaccinationskarta – Kristianstads Arena och Qpoolen blir mottagning

Mellan Broby och Simrishamn finns det bara en ort där personer 18-59 år kan vaccineras – i Kristianstad. Regionrådet Henrik Fritzon (S) är kritisk. Han vill ha in vårdcentralerna i vaccinationsplanen också.
Kristianstad • Publicerad 3 maj 2021
I fas fyra kommer apotek och hotell att användas för vaccineringen. Men även mobila enheter som åker runt i kommunerna.
I fas fyra kommer apotek och hotell att användas för vaccineringen. Men även mobila enheter som åker runt i kommunerna.Foto: Jessica Gow

I juni inleds fas fyra i vaccinationsplanen. Då ska de mellan 18 och 59 år börja vaccineras i Skåne. Samtidigt ligger smittspridningen fortfarande på en hög nivå.

Från början var det 160 ställen för vaccination i Skåne. Nu har det minskats till bara 56.

”Det ska vara enkelt att ta sig till sådana ställen”
Henrik Fritzon (S)
MALMÖ 2017-02-10Statens förhandlare i den så kallade Sverigeförhandlingen skrev på fredagen avtal om spårvägar, busslinjer, cykeltrafik och över 18 000 nya bostäder, med Region Skåne, Lund och Helsingborg.Henrik Fritzon, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne.Foto: Emil Langvad / TT / kod 9290
MALMÖ 2017-02-10Statens förhandlare i den så kallade Sverigeförhandlingen skrev på fredagen avtal om spårvägar, busslinjer, cykeltrafik och över 18 000 nya bostäder, med Region Skåne, Lund och Helsingborg.Henrik Fritzon, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne.Foto: Emil Langvad / TT / kod 9290Foto: Emil Langvad/TT

I en rak linje mellan Broby och Simrishamn finns det bara en ort till där allmänheten kan vaccineras. Det är i Kristianstad. Nu kräver S att vårdcentralerna används för vaccinationen av allmänheten.

Socialdemokraterna har markerat var mottagningar för vaccination ska finnas för 18-59 år. S reagerar på att det är stora vita fält i östra och norra Skåne.
Socialdemokraterna har markerat var mottagningar för vaccination ska finnas för 18-59 år. S reagerar på att det är stora vita fält i östra och norra Skåne.Foto: Google maps/Socialdemokraterna Skåne

– Regionstyrelsen har valt att handla upp den här vaccineringen i grupp fyra, och sagt att våra egna vårdcentraler bara ska vara för dem som inte kan boka på nätet. Jag har varit tveksam till detta, säger Henrik Fritzon (S), regionråd och andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Kristianstad Arena ska bli mottagning för vaccination.
Kristianstad Arena ska bli mottagning för vaccination.

– Det är oerhört negativt med så många färre mottagningar. Det ska vara enkelt att ta sig till sådana ställen, säger Fritzon.

Gilbert Tribo (L)
Gilbert Tribo (L)Foto: Mikael Persson

Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att Region Skåne fått färre doser vaccin. Därför blir det färre mottagningar.

– Men vi har också mobila mottagningar som kommer att köra runt och vaccinera, säger Tribo.

Niclas Nisson (SD) säger:

– Vår känsla är att verksamheten vet bäst hur de ska vaccinera så många som möjligt, utan att ta kål på vår egen personal. Det känns mer som om valrörelsen har börjat.

Qpoolen ska bli mottagning för vaccination.
Qpoolen ska bli mottagning för vaccination.Foto: Tom Wall
Fakta

Här kan du vaccinera dig i fas fyra (företaget namn)

Kristianstads kommun

Kristianstad: Kristianstad Arena (Svea Vaccin) Apotek Hjärtat Ica Maxi, Sjöcronas gata 7 och Qality Hotel Grand Västra Storgatan 15 (Vaccina).

Bromölla kommun

Apotek Hjärtat Ica Maxi Bromölla, Tians väg 4 (Vaccinova:)

Hässleholms kommun

Hässleholm: Qpoolen Östra Hagagatan 2 (Macc People AB)

Osby kommun

Vårdcentral Osby, Östra Järnvägsgatan 14 (Kry) Vårdcentral Lönsboda, Bokelundsgatan 5.

Östra Göinge kommun

Mobil enhet. Exakta platser saknas än (Macc People AB)

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.