1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Våren firades vildare förr i tiden

Valborg är första vårfesten, vintern har rasat ut. Och elden skulle skrämma bort rovdjur och häxor. Men i år får inte många människor samlas runt eldar på valborg. Coronaviruset härjar fortfarande.
Kristianstad • Publicerad 28 april 2021
Det var vildare förr när valborg firades, med krut och vapen. På 1800-talet låg berusade arbetare bakom buskar och träd, polisen fick ta hand om dem.
Det var vildare förr när valborg firades, med krut och vapen. På 1800-talet låg berusade arbetare bakom buskar och träd, polisen fick ta hand om dem.Foto: Johan Nilsson / TT

På Valborg sjunger studenterna, det är fyrverkeri och eldar, som kallas majbrasor. Valborg är en mycket gammal högtid. Den kom till Sverige från Tyskland på medeltiden. Redan på den tiden var det vilda fester.

Valborg har ett katolskt ursprung, efter det tyska helgonet, Sankta Walpurgis som var en abbedissa på 700-talet. Men högtiden kan mycket väl ha hedniskt ursprung.

Att vi fortfarande kommer ihåg helgonets namn beror på traditionen med fest på första maj som var en viktig profan festdag.

Katolska helgonet heliga Valborg, Sankta Walpurgis.
Katolska helgonet heliga Valborg, Sankta Walpurgis.
Fyrverkerier vid en majbrasa.
Fyrverkerier vid en majbrasa.Foto: JESSICA GOW / TT

Kvällen innan, det vill säga på valborg, samlades alla utomhus för att festa. Framför allt ungdomar festade. De tände krut, sköt med vapen och sjöng.

Ungdomarna ringde i kyrkklockorna för att kalla till samling. Men de fick sluta med det. Då började de tända eldar istället. Eldar var också ett sätt att skydda boskap från rovdjur och magiska krafter.

I år blir det inget traditionellt firande på valborgsmässoafton. Men Breanäs hotell öppnar upp uterestaurangen under eftermiddagen och kvällen, med fin utsikt och en brasa.
I år blir det inget traditionellt firande på valborgsmässoafton. Men Breanäs hotell öppnar upp uterestaurangen under eftermiddagen och kvällen, med fin utsikt och en brasa.Foto: TT
Eldar var bland annat ett sätt att skydda boskap från rovdjur och magiska krafter, att hålla häxor borta.
Eldar var bland annat ett sätt att skydda boskap från rovdjur och magiska krafter, att hålla häxor borta.Foto: Bo Åkesson

Under 1800-talet när storstäderna växte blev valborg förknippad med superi, särskilt bland arbetarna. Arbetarna levde under hårda villkor. Dagarna efter Valborg stod det i dagstidningar från 1880-talet om att arbetare låg berusade bakom buskar och träd på Djurgården i Stockholm. Polisen hade fullt upp med att ta hand om berusade personer.

Källa: nordiskamuseet.se, Folklivsarkivet i Lund

Fakta

Valborg

Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg (på finlandssvenska vappen), är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj.

Källa: Wikipedia

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.