Våren firades vildare förr i tiden
På Valborg sjunger studenterna, det är fyrverkeri och eldar, som kallas majbrasor. Valborg är en mycket gammal högtid. Den kom till Sverige från Tyskland på medeltiden. Redan på den tiden var det vilda fester.
Valborg har ett katolskt ursprung, efter det tyska helgonet, Sankta Walpurgis som var en abbedissa på 700-talet. Men högtiden kan mycket väl ha hedniskt ursprung.
Att vi fortfarande kommer ihåg helgonets namn beror på traditionen med fest på första maj som var en viktig profan festdag.
Kvällen innan, det vill säga på valborg, samlades alla utomhus för att festa. Framför allt ungdomar festade. De tände krut, sköt med vapen och sjöng.
Ungdomarna ringde i kyrkklockorna för att kalla till samling. Men de fick sluta med det. Då började de tända eldar istället. Eldar var också ett sätt att skydda boskap från rovdjur och magiska krafter.
Under 1800-talet när storstäderna växte blev valborg förknippad med superi, särskilt bland arbetarna. Arbetarna levde under hårda villkor. Dagarna efter Valborg stod det i dagstidningar från 1880-talet om att arbetare låg berusade bakom buskar och träd på Djurgården i Stockholm. Polisen hade fullt upp med att ta hand om berusade personer.
Källa: nordiskamuseet.se, Folklivsarkivet i Lund
Valborg
Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg (på finlandssvenska vappen), är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj.
Källa: Wikipedia