1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Vårdpersonal utmattad: ”Bränt ljuset i båda ändar”

Personalen inom sjukvården går på knäna. På CSK är cirka 45 personer sjukskrivna. Det finns en risk för att fler blir sjuka. ”Man har bränt ljuset i båda ändar”, säger Janet Brunnström, huvudskyddsombud för Vårdförbundet.
Kristianstad • Publicerad 17 november 2020
CSK har flest inlagda för corona bland sjukhusen i Skåne.
CSK har flest inlagda för corona bland sjukhusen i Skåne.Foto: Tommy Svensson, Tommy Svensson

Antalet covid-patienter har ökat väldigt kraftigt på sjukhusen i Skåne. De senaste dagarna har CSK haft rekordmånga covid-patienter. På torsdagsmorgonen vårdades 29 personer med konstaterad covid-19. Det är bara SUS i Malmö som har fler i Skåne.

Även personalen har blivit sjuk.

På torsdagen var cirka 35 anställda på infektionen och medicinen smittade av covid-19. På övriga delar av sjukhuset är det ett ”tiotal”.

Gösta Klinteberg, huvudskyddsombud för Kommunal, är orolig för att smittspridningen ska fortsätta in på 2021. ”Då kommer vi få stora problem”.
Gösta Klinteberg, huvudskyddsombud för Kommunal, är orolig för att smittspridningen ska fortsätta in på 2021. ”Då kommer vi få stora problem”.Foto: ARNE FORSELL

Fackförbunden Vårdförbundet, Läkarförbundet och Kommunal vittnar alla om en hård belastning.

Sten Östensson, ordförande i Östra Skånes läkarförening, säger att infektionsläkarna kallas in från ledigheter.

– De har max 25 patienter. Många har 22 men nu till helgen, med coronapatienter, kan det bli 40-plus, säger Sten Östensson.

Janet Brunnström, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på CSK, säger att många inte hann återhämta sig innan coronaläget blev värre igen.

– Personalen är fortfarande trött efter vårens våg av corona. Och det har varit en tuff sommar. Sen kommer denna vågen, säger hon.

– Jag tror det blir en tuff höst för en stor del av personalen. Det kan bli en reaktion med ökade sjukskrivningar, för att man har bränt ljuset i båda ändar.

”Vi bävar för fler fall och mer drabbad personal”
Gösta Klinteberg, Kommunals huvudskyddsombud

Kommunals huvudskyddsombud Gösta Klinteberg är också orolig.

– Undersköterskor är en tålig grupp. Året ut klarar vi säkert, men fortsätter det in på nästa år kommer vi få stora problem, både bland under- och sjuksköterskor.

På vilket sätt då?

– Då är folk både psykiskt och fysiskt trötta.

– Vi bävar för fler fall och mer drabbad personal. Du kan inte gå hem för att du är trött, du fortsätter jobba, men hur länge klarar du det?

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.