1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Vännen: ”Han var godhjärtad och varm mot alla”

En man var hemlös under flera år. Förra veckan sökte han värme i en busskur. Men efter några nätter gav till slut kroppen upp. Många Kristianstadsbor har hedrat honom under veckan. De har lagt blommor och tänt ljus.
Kristianstad • Publicerad 17 mars 2021
En hemlös man avled i en busskur i förra veckan.
En hemlös man avled i en busskur i förra veckan.Foto: Privat

I en busskur, nära Centralstationen i Kristianstad, har många lagt blommor, tänt ljus och skrivit små lappar. Detta för att visa sin uppskattning till Paul. Hans bortgång har väckt stort engagemang på sociala medier. Många har delat med sig av sina minnen av honom.

En av dem som kände honom väl är Lars Svensson. Han berättar om en vänskap under 35 år. Han minns honom som ung, att han var ett modelejon med de trendigaste kläderna och de häftigaste frisyrerna.

– Jag har känt honom sedan vi var unga. Vi hade gemensamma vänner och hittade på tokigheter ihop. Sedan har vi följts åt hela livet och funnits där för varandra.

Han berättar hur han själv, Paul och en tredje vän brukade gå på konserter tillsammans. En av favoriterna var Ulf Lundell. Han tycker att låten ”Tre bröder” beskrev deras vänskap.

”Solen sken inte vare dag, men det bekom honom inte”
Lars Svensson

Lars Svensson brukade leta upp sin vän i stan och prata med honom, bjuda på en kopp kaffe och något varmt att äta. Pauls bortgång har tagit honom hårt.

– Solen sken inte vare dag, men det bekom honom inte. Han var en av de snällaste människor jag känner. Han var godhjärtad och varm mot alla.

Jennie Oskarsson är engagerad i ”Föreningen Hoppets Hand” som serverar mat till hemlösa och behövande varje dag. Hon har mött Paul flera gånger. Han fick hjälp med kläder, filtar och mat.

– Han var en väldigt glad, charmig person. Man kommer att sakna hans positiva sätt att vara, trots hans hemlöshet. Han var väldigt humoristisk faktiskt, det var inte mycket han såg negativt på.

Fakta

Så kan du hjälpa en hemlös

Om du träffar en hemlös som kan behöva hjälp kan du prata med personen, om vilka kontakter den har. Du kan fråga vilken hjälp den hemlöse redan har.

– Har den hemlöse sådana personer runt sig är det bäst att kontakta dem direkt, säger Ann Gistner, socialsekreterare vid mottagningen för ekonomiskt bistånd på arbete och välfärdsförvaltningen.

Mottagningen för ekonomiskt bistånd nås på 044-13 55 59, men bara vardagar, under telefontid klockan 09.30-11.30.

Under helger och kvällar kan du ringa till socialjouren via Räddningstjänsten på 044-20 04 00.

– De har möjlighet att prata med personen om denna behöver pengar eller boende. De flesta hemlösa vet att det finns ett härbärge och ett nattjour där de kan sova och värma sig, säger Ann Gistner.

Du kan även vända dig till polisen. De har kontakt med arbete och välfärdsförvaltningen.

Emilia StålhammarSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.