1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Vad händer när äggen är slut och hjässan är kal?

Männen tappar hår, kvinnor känner sig som en tryckkokare. ”Vad gör åldern med oss? Och vad gör vi med åldern? Nya utställningen ”Äggen är slut & Hjässan är kal” på Regionmuseet väcker tankar om att bli äldre.
Kristianstad • Publicerad 16 december 2021
Annica Carlsson Bergdahl har gjort utställningen ”Äggen är slut & Hjässan är kal”, med foto av Elisabeth Ohlson (tidigare Ohlson Wallin).
Annica Carlsson Bergdahl har gjort utställningen ”Äggen är slut & Hjässan är kal”, med foto av Elisabeth Ohlson (tidigare Ohlson Wallin).Foto: Mikael Persson

Citatet ”Jag känner mig som en tryckkokare” är från en kvinna. Och ”Jag är klokare – inte lika lätta att lura” från en annan. Dessutom finns här svartvita fotografier med både äldre män och kvinnor.

Det var när Annica Carlsson Bergdahl fick värmeböljningar om nätterna hon började fundera om klimakteriet.

”Kroppen blir svagare, rynkorna kommer, hjässan mer kal... hur tänker männen om detta?”
Annica Carlsson Bergdahl

– Vi pratar rätt lite om vad det innebär att befinna sig mitt i livet, de förändringar det för med sig. I kroppen, känslorna och livet, säger Annica Carlsson Bergdahl.

Hon är socialarbetare och journalist, hon ville veta mer. Hon intervjuade 17 kvinnor mellan 48 och 73 år om sin ålder.

Här kan besökare skriva sina egna tankar. Regionmuseets Anna Hadders (till vänster) och Annica Carlsson Bergdahl.
Här kan besökare skriva sina egna tankar. Regionmuseets Anna Hadders (till vänster) och Annica Carlsson Bergdahl.Foto: Mikael Persson
Ett av många citat  i utställningen.
Ett av många citat i utställningen.Foto: Mikael Persson

Hon började även fundera över mäns åldrande.

– Kroppen blir svagare, rynkorna kommer, hjässan mer kal... hur tänker männen om detta? Jag började intervjua män. En sa att det här var något han aldrig hade pratat om, säger Annica Carlsson Bergdahl.

Hur ser män och kvinnor på åldrande? Foton och citat med tankar från intervjuer.
Hur ser män och kvinnor på åldrande? Foton och citat med tankar från intervjuer.Foto: Mikael Persson

Nu har hon gjort en utställning tillsammans med Elisabeth Ohlsons fotografier. Den har turnerat runt i landet under några år, för att nu ha nått Skåne.

Utställning av Annica Carlsson Bergdahl med foto av Elisabeth Ohlson (tidigare Ohlson Wallin). "Äggen är slut, hjässan är kal."
Utställning av Annica Carlsson Bergdahl med foto av Elisabeth Ohlson (tidigare Ohlson Wallin). "Äggen är slut, hjässan är kal."Foto: Mikael Persson
Anna Hadders, jobbar på Regionmuseet, och Annica Carlsson Bergdahl är socialarbetare och journalist, bosatt i Göteborg.
Anna Hadders, jobbar på Regionmuseet, och Annica Carlsson Bergdahl är socialarbetare och journalist, bosatt i Göteborg.Foto: Mikael Persson

I ena utställningsrummet finns en tavla. Där kan besökarna sätta upp lappar med sina svar på frågan om vad som gör dom glada.

– Det är viktigt att vi pratar mer om ålderdom, våra känslor och vad som händer, säger Annica Carlsson Bergdahl.

Utställningen pågår till den 27 februari 2022.

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.