1. English
  2. Svenska
  3. العربية

Vaccinpass införs i Sverige – så ska det funka

Från den 1 december krävs det vaccinpass för att gå på bland annat sport och konsert. Vad gäller – och vad händer om du inte följer de nya kraven?
Kristianstad • Publicerad 1 december 2021 • Uppdaterad 7 december 2021
Socialminister Lena Hallengren (S) och Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, meddelade beslutet om vaccinpass den 17 november.
Socialminister Lena Hallengren (S) och Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, meddelade beslutet om vaccinpass den 17 november.Foto: Christine Olsson/TT

E-hälsomyndigheten ansvarar för att utfärda vaccinpass.

– Det gäller offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus och med fler än 100 personer. Det gäller för personer som är 18 år och äldre. Det gäller evenemang inom till exempel kultur och sport, skriver Jan Pettersson, e-hälsomyndigheten, i ett mejl till Kristianstadsbladet.

”Arrangören har ett ansvar. Det ska finnas en rutin på hur bevisen kontrolleras”
Paula Hultgren, Länsstyrelsen Skåne
Du beställer vaccinpass från e-hälsomyndigheten. Alla som fått minst en dos vaccin kan beställa det. Gäller både inom Sverige och vid resor till vissa länder.
Du beställer vaccinpass från e-hälsomyndigheten. Alla som fått minst en dos vaccin kan beställa det. Gäller både inom Sverige och vid resor till vissa länder.Foto: Johan Jeppsson/TT

Vem kan kräva att få se ett vaccinpass?

– Arrangören har ett ansvar. Enligt Folkhälsomyndigheten ska finnas en rutin på hur bevisen kontrolleras.

Vem har ansvar för att arrangörer följer de nya reglerna?

Länsstyrelserna är tillsynsmyndighet.

– Tillsynen kommer vara som tidigare. Vi kommer vara ute mycket och informera, ge rådgivning och ha tillsyn, säger Paula Hultgren, samordnare på enheten för pandemitillsyn, hos Länsstyrelsen Skåne.

Om en arrangör bryter mot reglerna?

– Då tar vi kontakt med dem. Man kan få en uppmaning till att förändra eller uppfylla något som inte uppfyller kraven. Då får man ett protokoll och tid på sig att genomföra de förändringarna, säger Paula Hultgren.

LB-Hus Indoor Cup  har redan nu har meddelat gästerna kravet på vaccinpass från den 1 december.
LB-Hus Indoor Cup har redan nu har meddelat gästerna kravet på vaccinpass från den 1 december.Foto: Lena Ehring

Arrangörer som inte gör förbättringar kan få ett föreläggande, ett tvingande beslut, och riskerar vite, det vill säga böter.

Privata arrangörer kan kräva vaccinpass. I Hässleholms kommun ska alla kultur- och fritidsförvaltningens arrangemang kräva vaccinpass, oavsett hur många som deltar.

Munskydds krävs när du åker buss och tåg från den 8 december,.
Munskydds krävs när du åker buss och tåg från den 8 december,.Foto: Isabell Höjman/TT
1,5 miljoner i Sverige har inte vaccinerat sig ännu. Regeringen uppmanar dem att göra det, nu när smittan tagit fart igen.
1,5 miljoner i Sverige har inte vaccinerat sig ännu. Regeringen uppmanar dem att göra det, nu när smittan tagit fart igen.Foto: Johan Nilsson/TT
Fakta

Det här gäller från 1 december

Vaccinpass ska visas upp vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med mer än 100 deltagare.

Högst åtta personer i varje sällskap. Besökare ska ha sittplatser, sällskap ska ha avstånd på minst en meter till andra sällskap.

Vaccinpasset utfärdas av e-hälsomyndigheten. Kan användas vid resor till ett flertal länder. Passet hämtas på hemsidan covidbevis.se. Beviset kan hämtas efter första dosen vaccin.

Har du inte vaccinerat dig på grund av medicinska skäl? Då ska du kunna visa upp ett läkarintyg.

Källor: Folkhälsomyndigheten och e-hälsomyndigheten.

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.