1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Unga företagare blåser nytt liv i gamla ting

Ta hand om gamla möbler och blås nytt liv i dem, genom renovering och ny design. UF-företaget Welm ville satsa hållbart och kreativt.
Hässleholm • Publicerad 23 december 2020
Hedda Hagund och Linnea Borggren ville vara kreativa och jobba med hållbarhet.
Hedda Hagund och Linnea Borggren ville vara kreativa och jobba med hållbarhet.Foto: Andreas Örwall Lovén

50 kilo dynamit har en gång i tiden transporterats i en låda av trä. Den hamnade senare bland Mala IF:s loppisgrejer. Nu finns den i ett garage vid Norra Kringelvägen.

”Många är intresserade av vintage och second hand”
Hedda Hagund

– Man skulle kunna ha en odling i den, eller ha krukor på den, säger Emil Hansen.

– Eller använda den till att förvara kuddar och filtar i, säger Hedda Hagund.

UF-företaget Welm startade för några veckor sedan. Affärsidén är att köpa in eller ta hand om möbler och inredningsprylar.

Emil Hansen fixar till en spegel. Prylarna som renoveras hittar företaget bland annat på loppisar.
Emil Hansen fixar till en spegel. Prylarna som renoveras hittar företaget bland annat på loppisar.Foto: Andreas Örwall Lovén

– Många är intresserade av vintage och second hand, säger Hedda Hagund som tillsammans med Emil Hansen och Linnea Borggren startat UF-företaget.

– Vi ville göra något som har med hållbarhet att göra, vilket nästan är ett krav i dag, säger Linnea Borggren.

Welms finns på Instagram– och Facebook.

Fakta

UF-företag

Ung företagsamhet. Utbildningen heter UF-företagande där elever startar, driver och avvecklar ett UF-företag under ett år.

Ett UF-företag består oftast av tre till fem medlemmar. UF-företag drivs inom ett eller fler ämnen på alla gymnasieprogram.

Forskning visar att UF-företagare startar fler företag, är mindre arbetslösa, får högre inkomster och oftare blir chefer.

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation. Den är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Har sedan 1980 utbildat elever på gymnasiet i UF-företagande. Sedan 2010 även på grundskolan.

Källa: ungforetagsamhet.se, Wikipedia

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.