1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Ukrainsk kosackhövding förde sin kamp från Kristianstad

Putins Ryssland har invaderat Ukraina. För 300 år sedan tvingades Ukraina också slåss för sin frihet, mot rysk aggression. Kampen fördes i flera år från Kristianstad, som blev Ukrainas provisoriska huvudstad.
Kristianstad • Publicerad 8 april 2022 • Uppdaterad 9 april 2022
Staty till minne av den ukrainske statschefen Filip Orlik, står på Östra Storgatan i Kristianstad.
Staty till minne av den ukrainske statschefen Filip Orlik, står på Östra Storgatan i Kristianstad.Foto: Foto: Tommy Svensson

Ukraina var från mitten av 1600-talet ett ryskt lydrike. Det ukrainska folket drömde om ett fritt land. Folket allierade sig därför med Karl XII.

Men den svenska armén förlorade kriget vid Poltava 1709. Karl XII och en del karoliner lyckades fly till Bender.

2011 avtäcktes statyn till minne över Filip Orlik, hans familj, regering och deras frihetskamp för ett självständigt Ukraina på 1700-talet.
2011 avtäcktes statyn till minne över Filip Orlik, hans familj, regering och deras frihetskamp för ett självständigt Ukraina på 1700-talet.Foto: Kenth Olsson

Filip Orlik, 37 år, följer med till Bender. I Bender väljs han till ukrainskt statsöverhuvud. Orlik medverkar till Ukrainas första skrivna författning, sannolikt den första europeiska författning baserad på läran om maktfördelning (för att motverka diktatur kan makten delas upp i verkställande makt, lagstiftande makt och dömande makt). Filip Orlik hade en stark frihetskänsla.

När Karl XII återvänder hem har Orlik inget val. Han går i landsflykt och följer med. Orlik bodde åren 1716–1719 i Kristianstad, i samma fastighet där Hennes & Mauritz tidigare hade sin butik vid Lilla Torg.

Flyktingskaran bestod av Orliks familj (hustrun Anna och sju barn), en stor del av den ukrainska regeringen och bland annat flera ukrainska kosacksoldater. Totalt 39 personer.

Under Oliks fyra år i Kristianstad blev Allön centrum för den ukrainska självständighetskampen mot tsar Peters, en envåldshärskare i nivå med Putin.

Skulpturen till minne av Filip Orlik är gjord av Oles och Olena Sidoruk. Den uppfördes 2011 på Östra Storgatan. Här ses den med blommor för att stödja Ukraina under kriget..
Skulpturen till minne av Filip Orlik är gjord av Oles och Olena Sidoruk. Den uppfördes 2011 på Östra Storgatan. Här ses den med blommor för att stödja Ukraina under kriget..Foto: Sune Johannesson

Karl XII stupar 1718. Orlik tvingas lämna Kristianstad. Han dör 1742 i Moldavien. Han glömde aldrig vad Kristianstad betytt för den ukrainska självständighetskampen. Han glömde heller aldrig att ett av hans barn begravdes på gamla kyrkogården i Kristianstad.

Kenth Olsson
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.