1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Tre misstänkta: Två tonåringar och en 23-åring häktade efter skotten på Gamlegården

Kristianstads tingsrätt har beslutat att häkta två tonåringar, på sannolika skäl misstänkta för mordförsök. Tonåringarna nekar till brott. En tredje person, en 23-åring, häktades under fredagen. Alla tre ska ha åkt på en och samma motorcykel när de utförde dådet.
Kristianstad • Publicerad 20 september 2021
Två tonåringar i 17-årsåldern häktades under torsdagen. En 23-åring, häktades under fredagen. Alla tre nekar till brott.
Två tonåringar i 17-årsåldern häktades under torsdagen. En 23-åring, häktades under fredagen. Alla tre nekar till brott.Foto: Tommy Svensson

Två tonåringar häktades under torsdagen, 23-åringen häktades under fredagen. Han nekar också till brott.

– Jag kommer inte att berätta på vilket sätt han misstänks ha hjälpt till, säger chefsåklagare Pernilla Åström på fredagsförmiddagen.

23-åringen misstänks på sannolika skäl, som är den högre misstankegraden, för medhjälp till mordförsök den 3 augusti på Gamlegården.

Tre personer skottskadades strax efter klockan 15.30 den 3 augusti på Gamlegården. Två män, i 20- respektive 30-årsåldern, och en kvinna i 60-årsåldern träffades av skotten. De fick allvarliga skador.

”När tre stycken åker på samma motorcykel drar det till sig mycket uppmärksamhet”
Pernilla Åström, chefsåklagare
Skottlossningen ägde rumt precis utanför Gamlegårdens köpcenter. Tre personer skottskadades.
Skottlossningen ägde rumt precis utanför Gamlegårdens köpcenter. Tre personer skottskadades.Foto: Simon Rehnström
Polisen har säkrat tekniska bevis.
Polisen har säkrat tekniska bevis.Foto: Simon Rehnström
Två häktades av Kristianstads tingsrätt under torsdagen.
Två häktades av Kristianstads tingsrätt under torsdagen.Foto: Lasse Ottosson

Tonåringarna häktades under torsdagen för mordförsök.

– De kommer att vara häktade i två veckor. Men utredningen är stor. Vi kommer sannolikt att ansöka om förlängning, säger Pernilla Åström till Kristianstadsbladet.

De två tonåringarna blev misstänkta efter en förhör med vittnen. De två har även fångats på övervakningskameror på platsen.

”Det är en hel del som vi inte berättat för de misstänkta”
Pernilla Åström, chefsåklagare

Även 23-åringen är misstänkt för mordförsök.

– När tre stycken åker på samma motorcykel drar det till sig mycket uppmärksamhet. Därför kunde vi följa deras färdväg och hur de rörde sig med hjälp av vittnesmålen och övervakningskamerorna, säger Pernilla Åström.

– Det känns aldrig bra att låsa in unga pojkar för ett såhär allvarligt brott. Men jag tyckte att vi hade sannolika skäl för att häkta dem på sannolika skäl.

De häktade nekar till brott. Teknisk bevisning har säkrats av polis.

– Men vi går inte in på vad det är. Det är en hel del som vi inte berättat för de misstänkta heller.

De misstänkta 17-åringarna är tidigare dömda i år av Kristianstads tingsrätt. En av dem dömdes för ringa narkotikabrott till dagsböter, den andre dömdes till ungdomsvård för narkotikabrott och olovlig körning.

Ebbe GerttenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.