1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Tusentals undersköterskor blir av med sin titel: ”Det är helt absurt”

Den 1 juli blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Men det innebär samtidigt att tusentals undersköterskor i Skåne blir av med sin titel.
Det handlar om de som är vikarier eller timanställda, som då inte längre får kalla sig för undersköterska.
I Region Skåne finns det i nuläget 2 000 timanställda och 325 visstidsanställda.
Kristianstad • Publicerad 21 april 2023
I Region Skåne finns det i nuläget 2 000 timanställda och 325 visstidsanställda.
I Region Skåne finns det i nuläget 2 000 timanställda och 325 visstidsanställda.

Fackförbundet Kommunal har länge kämpat för att undersköterska ska bli en skyddad yrkestitel. Och den första juli i år blir det verklighet, enligt ett regeringsbeslut.

För att få använda titeln undersköterska ska man ha ett bevis från Socialstyrelsen. Men det finns en övergångsregel. De som är fast anställda (tillsvidare-anställda) har tio år på sig att söka detta bevis, och får under tiden titulera sig undersköterska.

Men detta gäller inte de som är timanställda eller har tidsbegränsade anställningar. De får inte kalla sig undersköterska efter den 1 juli, inte utan att ha ett bevis från Socialstyrelsen. Då kan de bötfällas. Samtidigt öppnas möjligheten att söka detta bevis först den 1 juli.

Undersköterska blir skyddad yrkestitel den 1 juli. Därefter krävs ett bevis från Socialstyrelsen på att man uppfyller kraven för att få använda sig av titeln. Fast anställda har dock tio år på sig att söka beviset. Vikarier får inte använda titeln utan bevis.
Undersköterska blir skyddad yrkestitel den 1 juli. Därefter krävs ett bevis från Socialstyrelsen på att man uppfyller kraven för att få använda sig av titeln. Fast anställda har dock tio år på sig att söka beviset. Vikarier får inte använda titeln utan bevis.Foto: Bertil Ericson / TT

I stället kommer titeln ”omvårdnadsassistent” skrivas in i deras avtal. Det är den titel som regionerna och SKR kommit överens om ska gälla så länge.

I Kristianstad finns det 160 visstidsanställda undersköterskor.

– En möjlighet vi undersöker är att erbjuda tillsvidareanställningar till undersköterskor med tidsbegränsade anställningar innan 1 juli, i de fall det är lämpligt, säger Johanna Spånér, HR-chef.

Samtidigt inväntar kommuner och regioner ett besked från Socialstyrelsen om vad som krävs för att kunna få titeln undersköterska.

Undersköterskor får ta blodprov. Det kommer ”omvårdnadsassistenter” också att få göra. Men en av de berörda tror att patienterna heller sticks av en sköterska än av en assistent.
Undersköterskor får ta blodprov. Det kommer ”omvårdnadsassistenter” också att få göra. Men en av de berörda tror att patienterna heller sticks av en sköterska än av en assistent.Foto: Janerik Henriksson/TT

– När vi ser hur Socialstyrelsen gör bedömningen kommer vi att identifiera om det finns behov av kompetensutvecklingsinsatser för att kunna få titeln undersköterska, säger Lise-Lott Hassel.

– Under tiden uppmanar vi medarbetare att samla ihop sina betyg, så att de är färdiga att skickas in när de behövs.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.