1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Tullen hittade fem kilo amfetamin – spårades till gäng i Hässleholm

Tullen upptäckte fem kilo amfetamin som var adresserat till en man i Hässleholm. De bytte ut innehållet men lät paketet komma fram.
Polisen följde paketets resa och kunde knyta tre personer till det – som nu alla åtalas för försök till grovt narkotikabrott.
Den ena av männen har, enligt polisen, en central roll i gängkonflikten i staden.
Hässleholm • Publicerad 22 mars 2023 • Uppdaterad 28 mars 2023
Fem kilo amfetamin förpackat i tre paket upptäckte tullen när de kontrollerade försändelsen från Nederländerna som var på väg till Hässleholm.
Fem kilo amfetamin förpackat i tre paket upptäckte tullen när de kontrollerade försändelsen från Nederländerna som var på väg till Hässleholm.Foto: Polisen

Tullverket upptäckte i höstas fem kilo amfetamin i ett paket som var adresserat till en 38-årig man i Hässleholm. Paketet var en postförsändelse från Nederländerna som kontrollerades av tullen i Växjö. De bytte ut paketets innehåll – men lät det nå sitt mål.

Tullen passade även på att pudra paketets nya innehåll med fluorescerande pulver – som syns vid belysning med UV-lampa – innan de lät det skickas vidare till ett postombud i Hässleholm.

Amfetaminet byttes ut och de nya paketen behandlades med fluorescerande pulver.
Amfetaminet byttes ut och de nya paketen behandlades med fluorescerande pulver.Foto: Polisen

Mannen som paketet var adresserat till hämtade ut det, undersökte innehållet och transporterade det sedan till en 17-årig pojke – som i sin tur transporterade det till en 23-årig man.

Allt detta noterades och dokumenterades av polisen som hade paketet och personerna under lupp – under hela resans gång.

38-åringen som paketet var adresserat till hämtade ut det hos postombudet.
38-åringen som paketet var adresserat till hämtade ut det hos postombudet.Foto: Polisen

Polisens spaningsinsats avslutades med att alla tre männen greps. Vid gripandena kontrollerades deras händer med UV-lampa – och hos alla tre kunde polisen se spår av det fluorescerande pulvret.

38-åringen transporterade paketet på cykel.
38-åringen transporterade paketet på cykel.Foto: Polisen

Nu åtalas männen för försök till grovt narkotikabrott.

Enligt polisens misstankar är det den 23-årige mannen som varit hjärnan bakom operationen och gett uppdraget åt 17-åringen att möta upp 38-åringen.

Polisen misstänker att 23-åringen var hjärnan bakom transporten. Enligt polisen har han en ledande roll i ett av stadens kriminella nätverk.
Polisen misstänker att 23-åringen var hjärnan bakom transporten. Enligt polisen har han en ledande roll i ett av stadens kriminella nätverk.Foto: Polisen

23-åringen anses av polisen vara en ledande gestalt i ett av de rivaliserande kriminella nätverken i Hässleholm. Han åtalades i början av månaden för grovt vapenbrott och är en av de misstänkta för anstiftan till mordförsöket på Skolgatan i höstas.

Alla tre nekar till brottet.

Karl LjungbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.