1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Tim, 33, vill hjälpa ungdomar hitta jobb: ”På deras villkor”

Tim Omorogieva, 33, är grundare till ungdomsfestivalen Youngstival.
Nu har han startat företag för att hjälpa ungdomar med jobb – på deras villkor.
– Det är en win-win situation, säger Tim Omorogieva, vd på Rider by Wikan Personal.
Kristianstad • Publicerad 19 april 2023
Tim Omorogieva, Sara Salman och Dan Samuelsson tror att företaget kommer gynna både ungdomar och företag.
Tim Omorogieva, Sara Salman och Dan Samuelsson tror att företaget kommer gynna både ungdomar och företag.Foto: Fabian Sand Igelström

Tim Omorogieva, 33, har i många år arbetat med ungdomar och är bland annat grundare till ungdomsfestivalen Youngstival. Nu har han tillsammans med Sara Salman och Wikan Personal startat företaget Rider by Wikan Personal.

Ett företag som har som mål att ge unga en väg in i arbetslivet.

– Vi vill hjälpa ungdomar att hitta vilket arbete som passar dem och främst utgå från ungdomens behov. Därefter ger vi en möjlighet att prova på olika branscher, säger Tim Omorogieva, vd på Rider och fortsätter:

– Vi vill att ungdomar ska kunna bygga karriär på sina egna villkor.

Det är en win-win situation. Ungdomarna får en möjlighet att prova på yrken de är intresserade av, och samtidigt tjäna lite pengar.
Det är en win-win situation. Ungdomarna får en möjlighet att prova på yrken de är intresserade av, och samtidigt tjäna lite pengar.Foto: Lasse Ottosson

Rider jobbar bland annat med att åka runt till gymnasieskolor och prata med ungdomar om deras framtidsambitioner.

När ungdomar visar intresse för en karriärsbana hjälper Rider till att hitta ett deltidsjobb.

Wikan Personal har valt att engagera sig i det nya företaget, dels för den sociala aspekten, dels för idén att hjälpa unga i att finna sin plats på arbetsmarknaden.

– Vi har varit med och sponsrat Youngstival tidigare, så vi visste att Wikan och Tim fungerar bra ihop. Riders idé att hjälpa unga människor att få mer erfarenhet av yrkeslivet kommer på sikt vara positivt för Wikan också. På så sätt får vi mer kompetent personal i framtiden, säger Dan Samuelsson, vd på Wikan Personal.

Dan Samuelsson, Balsby startade Wikan personal, var innan dess skolchef på Gamlegården.
Dan Samuelsson, Balsby startade Wikan personal, var innan dess skolchef på Gamlegården.Foto: Tommy Svensson

Även om företagets ambition är att hjälpa ungdomar tror Tim Omorogieva att Rider kommer kunna hjälpa andra företag också.

– Det är en win-win situation. Ungdomarna får en möjlighet att prova på yrken de är intresserade av, och samtidigt tjäna lite pengar. Företagen får in intresserade och kompetenta ungdomar, det kan vara svårt att hitta annars, säger Tim Omorogieva.

– Företagen skriker efter kompetens, vi hjälper dem hitta den, säger Sara Salman, delägare i Rider.

Företaget har valt att fokusera på ungdomar och företag i Kristianstad med omnejd och har inga större planer på att expandera vidare just nu.

Sara Salman
Sara SalmanFoto: Mikael Persson

– Vi riktar in oss på Kristianstad, det är det här området vi kan och bryr oss extra om, säger Tim Omorogieva.

– Det var rådet från oss på Wikan med. Om man är duktig och gör ett bra jobb finns det bara fördelar med att jobba lokalt, säger Dan Samuelsson.

Att försöka hjälpa ungdomar att få jobb är inget nytt. Däremot tror Rider att de är unika med att hjälpa ungdomar att ta ett steg in i en framtida karriär.

Målet är att hjälpa ungdomar från Kristianstad med sina karriärer.
Målet är att hjälpa ungdomar från Kristianstad med sina karriärer.Foto: Fabian Sand Igelström

– Det finns verksamheter i Sverige som hjälper ungdomar att få jobb, men det är inte samma. Rider by Wikan Personal  är fokuserade på att hitta en framtida bransch. Man erbjuder ett extrajobb utanför dina studier, med fokus på din framtid,, säger Dan Samuelsson.

Rider by Wikan Personal har nu varit igång i ungefär en månad. För företaget var det viktigt att komma igång med verksamheten under våren.

– Om vi redan nu kan lösa extrajobb till intresserade ungdomar kan det leda till mer ansvarstagande och till att unga får chansen att utvecklas i företagen eller vidare till studier inom branschen, säger Sara Salman.

Fabian Sand IgelströmSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.