Svensk jordgubbstårta till midsommar
Hon började direkt förklara att det är den äldsta och mest kända svenska traditionen. Familjer samlas för att fira sommarsolståndet och årets längsta dag.
Med min vän fick jag lära känna firandet på nära håll, både spännande och kul.
Midsommarafton är i år den 25 juni. Människor brukar fira med att plocka blommor och äta matjessill och nypotatis. Det är viktigt att göra kransar att ha på huvudet eller hänga på majstången. Sedan samlas alla runt den för att dansa och sjunga.
En typisk midsommarmeny innehåller mycket jordgubbar, eller helst en jordgubbstårta.
Svenskar är extremt stolta över sina supersöta jordgubbar, så det ska helst vara svenska jordgubbar. Men vad gör jordgubbstårtan så speciell denna dag? En vän till mig sa att när du bakar med kärlek ger det en magisk smak, det är hemligheten med receptet. Gjord med kärlek.
Jordgubbstårta
(8-10 bitar)
4 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl socker
4 ägg
150 g smält smör
2,5 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
5 dl vispgrädde
1-2 liter färska jordgubbar
Choklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader C°.
2. Smörj en rund kakform. Pudra den med mjöl inuti.
3. Vispa smör och socker väl.
4. Vispa i äggen, ett i taget, rör sedan i vaniljsockret.
5. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Sikta blandningen i smeten. Blanda väl.
6. Rör slutligen i mjölken tills blandningen ser jämn ut.
7. Häll blandningen i kakformen. Grädda i 30-40 minuter.
8. Vispa grädde och 4 msk socker i en skål till fast, krämig konsistens.
9. Smält chokladen. Doppa jordgubbar i den och låt dem svalna.
10. Skiva jordgubbar till fyllningen.
11. Skär kakan i 2-3 lager, lägg på lite vispad grädde på varje lager och skivade jordgubbar. Du kan även ha mer frukt som blåbär, banan.
12. Bred grädde ovanpå. Garnera tårtan med de chokladdoppade jordgubbarna.