Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Svensk jordgubbstårta till midsommar

Under de sista skoldagarna på gymnasiet bjöd en vän in mig till en fest som heter ”midsommar". Jag var ny här i Sverige. Hon såg förvirringen i mitt ansikte.
Hanaskog • Publicerad 25 juni 2021
Det ska vara en jordgubbstårta till midsommar.
Det ska vara en jordgubbstårta till midsommar.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Hon började direkt förklara att det är den äldsta och mest kända svenska traditionen. Familjer samlas för att fira sommarsolståndet och årets längsta dag.

Med min vän fick jag lära känna firandet på nära håll, både spännande och kul.

Annons

Midsommarafton är i år den 25 juni. Människor brukar fira med att plocka blommor och äta matjessill och nypotatis. Det är viktigt att göra kransar att ha på huvudet eller hänga på majstången. Sedan samlas alla runt den för att dansa och sjunga.

Här saknas innehåll

Doppa jordgubbarna i smält choklad.
Doppa jordgubbarna i smält choklad.Foto: Inga-Lill Bengtsson

En typisk midsommarmeny innehåller mycket jordgubbar, eller helst en jordgubbstårta.

Svenskar är extremt stolta över sina supersöta jordgubbar, så det ska helst vara svenska jordgubbar. Men vad gör jordgubbstårtan så speciell denna dag? En vän till mig sa att när du bakar med kärlek ger det en magisk smak, det är hemligheten med receptet. Gjord med kärlek.

Grädde och skivade jordgubbar, blåbär eller annan frukt emellan.
Grädde och skivade jordgubbar, blåbär eller annan frukt emellan.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Här saknas innehåll

Jordgubbstårta

(8-10 bitar)

4 dl mjöl

3 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

2 dl socker

4 ägg

Annons

150 g smält smör

2,5 dl mjölk

1 tsk vaniljsocker

5 dl vispgrädde

1-2 liter färska jordgubbar

Choklad

Jordgubbstårtan kan göras i 2-3 lager.
Jordgubbstårtan kan göras i 2-3 lager.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader C°.

2. Smörj en rund kakform. Pudra den med mjöl inuti.

3. Vispa smör och socker väl.

Annons

4. Vispa i äggen, ett i taget, rör sedan i vaniljsockret.

5. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Sikta blandningen i smeten. Blanda väl.

6. Rör slutligen i mjölken tills blandningen ser jämn ut.

7. Häll blandningen i kakformen. Grädda i 30-40 minuter.

8. Vispa grädde och 4 msk socker i en skål till fast, krämig konsistens.

9. Smält chokladen. Doppa jordgubbar i den och låt dem svalna.

10. Skiva jordgubbar till fyllningen.

11. Skär kakan i 2-3 lager, lägg på lite vispad grädde på varje lager och skivade jordgubbar. Du kan även ha mer frukt som blåbär, banan.

12. Bred grädde ovanpå. Garnera tårtan med de chokladdoppade jordgubbarna.

Ritsa Shrks, 22 år, bor i Hanaskog. Hon älskar att baka.
Ritsa Shrks, 22 år, bor i Hanaskog. Hon älskar att baka.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Svensk jordgubbstårta till midsommar
Svensk jordgubbstårta till midsommarFoto: Inga-Lill Bengtsson
Ritsa Shrks
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons