1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Svårt boka tid för vaccinering

Breven kommer med posten hem till dig. Där står det att du ska boka tid för vaccination. Men det är svårt att komma fram till vårdcentralen. Och på 1177 finns det tekniska problem. ”Alla kan inte boka samtidigt” säger vaccinsamordnaren. Hon uppmanar de som fått brev att inte boka med en gång.
Kristianstad • Publicerad 8 april 2021
Det har under några dagar varit svårt att boka tider för att kunna vaccinera sig. Vårdcentralerna ska ringa runt till patienter och se till att alla lediga tider bokas upp. Men det är även brist på vaccin.
Det har under några dagar varit svårt att boka tider för att kunna vaccinera sig. Vårdcentralerna ska ringa runt till patienter och se till att alla lediga tider bokas upp. Men det är även brist på vaccin.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det kan vara svårt att nå vårdcentralen per telefon.

– Och På 1177.se står det ”tekniska problem”. Sedan kan man inte boka tider, det är brist på vaccin. Mitt förtroende för sjukvården är noll, säger en Kristianstadsbo som inte lyckats få tider.

”Du måste inte ringa vårdcentralen samma dag, då blir det ett väldigt stort tryck”
Maria Landgren, vaccinsamordnare
Vaccinbreven som går ut till skåningarna. Där uppmanas folk att boka tid. Nu säger vaccinsamordnaren: ”Du måste inte ringa samma dag”.
Vaccinbreven som går ut till skåningarna. Där uppmanas folk att boka tid. Nu säger vaccinsamordnaren: ”Du måste inte ringa samma dag”.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Region Skåne är medveten om problemen.

– Vi har problem på 1177, både i går och i dag. Vi hoppas få ordning på det under dagen, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare, under onsdagen.

Hon säger att vårdcentraler som har lediga vaccintider ska ringa upp patienter.

– Brevet till åldersgruppen 70-75 gick ut i går (tisdag). Det är 85 000 personer. Det blir ett stort tryck på vårdcentralerna om alla ringer samtidigt.

– Därför ber jag medborgarna om tålamod och om att ringa senare. Du måste inte ringa vårdcentralen samma dag, då blir det ett väldigt stort tryck, säger Maria Landgren.

Maria Landgren, vaccinationssamordnare.
Maria Landgren, vaccinationssamordnare.Foto: Johan Nilsson/TT

Nästa vecka ska 65-69-åringarna få sina vaccinbrev. Region Skånes mål är att alla 65-plussare ska ha fått sin första dos innan april månad är slut.

Enligt Maria Landgren har 91 procent av alla äldre velat vaccinera sig.

I juni väntas vaccinationen av fas fyra börja, det vill säga alla i åldern 18-59 år. Målet är att alla ska ha fått sin första dos till månadsskiftet juli-augusti.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.