Sune Johannesson: ”För Lars Vilks var livet ett pågående konstverk”
”För Lars Vilks var livet ett pågående konstverk. Det sorgliga beskedet om hans och två polisers död ändrar på detta; nu är konstnären död, men konsten lever vidare”, skriver Sune Johannesson, Kristianstadsbladets kulturredaktör i en krönika om konstnären.
”Lars Vilks var en lika pratglad, som fantasifull, rolig och kreativ konstnär. Men också så mycket mer. Inte minst en fritänkare som hela tiden ville utmana och ifrågasätta såväl gränser, som genrer och synsätt”, skriver Johannesson.
Alla de utredningar som gjordes och beslut som togs om hans verk i naturreservatet bakade han bara in i konstverket. Skulpturen växte på flera sätt, organiskt och som idé.
Med karikatyren av Muhammed 2007 förändrades allt. ”Nimis” var visserligen ifrågasatt och hotat, fast när det gällde karikatyren ändrades tonläget. Allvaret.
”Och med det förändrades Vilks liv för alltid”, skriver Johannesson.
Hoten mot konsten blev nu hot mot konstnären. Uppmärksamheten blev världsomfattande. De centrala frågorna blev yttrandefriheten och demokratin. Vilks fortsatte hävda sin rätt till att tänka och skapa fritt, samtidigt som han nu själv hade tappat sin frihet. Från 2010 hade han polisbevakning dygnet runt.