1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sune Johannesson: ”För Lars Vilks var livet ett pågående konstverk”

Konstnären Lars Vilks, 75 år, och hans två livvakter omkom i en trafikolycka utanför Markaryd den 3 oktober.
Vilks konstverk ”Nimis” och ”Arx” finns i Kullabergs naturreservat. Vilks hade inte tillstånd för någon av skulpturerna. Hit kommer tusentals besökare, både barn och vuxna, varje år.
När Vilks tecknade en karikatyr av Muhammed 2007 förändrades allt.
Kristianstad • Publicerad 4 oktober 2021
Konstnären Lars Vilks, 75 år, och hans två livvakter omkom i en trafikolycka utanför Markaryd den 3 oktober. Deras bil krockade med en lastbil. Polisen utreder olyckan.
Konstnären Lars Vilks, 75 år, och hans två livvakter omkom i en trafikolycka utanför Markaryd den 3 oktober. Deras bil krockade med en lastbil. Polisen utreder olyckan.Foto: Johan Nilsson/TT

”För Lars Vilks var livet ett pågående konstverk. Det sorgliga beskedet om hans och två polisers död ändrar på detta; nu är konstnären död, men konsten lever vidare”, skriver Sune Johannesson, Kristianstadsbladets kulturredaktör i en krönika om konstnären.

Lars Vilks (1946-2021). Här ses han vid sitt verk ”Nimis”, från 1980,  i Kullabygdens nationalpark.
Lars Vilks (1946-2021). Här ses han vid sitt verk ”Nimis”, från 1980, i Kullabygdens nationalpark.Foto: Malin Palm

”Lars Vilks var en lika pratglad, som fantasifull, rolig och kreativ konstnär. Men också så mycket mer. Inte minst en fritänkare som hela tiden ville utmana och ifrågasätta såväl gränser, som genrer och synsätt”, skriver Johannesson.

Lars Vilks i sin bostad utanför Höganäs, 2010.
Lars Vilks i sin bostad utanför Höganäs, 2010.Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX

Alla de utredningar som gjordes och beslut som togs om hans verk i naturreservatet bakade han bara in i konstverket. Skulpturen växte på flera sätt, organiskt och som idé.

Med karikatyren av Muhammed 2007 förändrades allt. ”Nimis” var visserligen ifrågasatt och hotat, fast när det gällde karikatyren ändrades tonläget. Allvaret.

”Och med det förändrades Vilks liv för alltid”, skriver Johannesson.

Lars Vilks under en föreläsning.
Lars Vilks under en föreläsning.Foto: Bass Nilsson

Hoten mot konsten blev nu hot mot konstnären. Uppmärksamheten blev världsomfattande. De centrala frågorna blev yttrandefriheten och demokratin. Vilks fortsatte hävda sin rätt till att tänka och skapa fritt, samtidigt som han nu själv hade tappat sin frihet. Från 2010 hade han polisbevakning dygnet runt.

Konstnären Lars Vilks berättar för besökare vid ”Nimis” om sitt verk. Året var 2001.
Konstnären Lars Vilks berättar för besökare vid ”Nimis” om sitt verk. Året var 2001.Foto: Stefan Lindblom/SCANPIX
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.