1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sudaneser slöt upp för att protestera mot militärkuppen

Den demokratiska utvecklingen avbröts tvärt när militären grep makten i Sudan. På lördagen den 30 oktober samlades sudaneser runtom i världen för att demonstrera för demokrati och mot militärregimen. Ett tjugotal slöt upp i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 2 november 2021 • Uppdaterad 15 november 2021
Demonstration mot militärregimen i Sudan i Kristianstad. Sudanesiska föreningen. Ordförande Rida Himoura.
Demonstration mot militärregimen i Sudan i Kristianstad. Sudanesiska föreningen. Ordförande Rida Himoura.Foto: Adrian Ericson

Strax efter lunch ekade talkörer över Stora Torg dit Sudanesiska föreningen kallat till möte. Ett tjugotal medlemmar från olika avdelningar i Skåne slöt upp.

I Sudan är läget allvarligt efter att militären gripit makten och tvingat premiärminister Abdalla Hamdok och hans regering att avgå. Det innebar ett stort bakslag för hoppet om demokrati som spirat efter att diktatorn Omar al-Bashir avsattes 2018.

– Vi höjer vår röst till den svenska regeringen för att de ska stödja rörelsen för demokrati i Sudan och inte på något sätt samarbeta med militären, säger lokalföreningens ordförande Rida Himoura när tidningen frågar om demonstrationens syfte.

Demonstration mot militärregimen i Sudan i Kristianstad. Sudanesiska föreningen.
Demonstration mot militärregimen i Sudan i Kristianstad. Sudanesiska föreningen.Foto: Adrian Ericson

På torget hade två tv-skärmar riggats för att kunna följa andra liknande demonstrationer runtom i världen. Enligt Rida Himoura arrangerades 72 demonstrationer denna lördag, 16 av dessa i städer i Sudan.

”Vi höjer vår röst till den svenska regeringen för att de ska stödja rörelsen för demokrati i Sudan.”
Rida Himoura, ordförande i Sudanesiska föreningen
Demonstration mot militärregimen i Sudan i Kristianstad.
Demonstration mot militärregimen i Sudan i Kristianstad.Foto: Adrian Ericson
Adrian EricsonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.