GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Suckarnas gång får stjärnhimmel och trasmatta

Suckarnas gång ska få stjärnhimmel, gröna slingerväxter och marksten som en trasmatta. Innergårdarna får sittplatser, det blir gröningar med biologiskt mångfald.
Kristianstad • Publicerad 4 maj 2022
Den över hundra meter långa ”Suckarnas gång” blir som en dröm, med ljusslingor, grönt och sten lagt som en trasmatta.
Den över hundra meter långa ”Suckarnas gång” blir som en dröm, med ljusslingor, grönt och sten lagt som en trasmatta.

De gråa, trista och raka linjerna från 70-talet ska bort. Under två års tid har bostadsrättsföreningen Sting på Charlottesborg, med 311 bostadsrätter, planerat projektet för utemiljön. De boende har fått ge förslag.

– Kronan på verket är nog gångstråket, en asfaltsgång mellan fasadkropparna som kallas för Suckarnas gång. Den ska få marktegel lagt som en trasmatta, säger Anne Siivola, bosocial chef på HSB Skåne.

– Ja, det är mitt påfund, säger Tage Lundgren, vicevärd för Sting, en av två föreningar på området.

”Kronan på verket är nog gångstråket”, säger Anne Siivola, bosocial chef HSB Skåne när det var vernissage för projektet den 29 april.
”Kronan på verket är nog gångstråket”, säger Anne Siivola, bosocial chef HSB Skåne när det var vernissage för projektet den 29 april.Foto: Sofyan Aswad
Stjärnhimmel i form av ljusslingor.
Stjärnhimmel i form av ljusslingor.Foto: Sofyan Aswad
Jessica Dahlman, landskapsarkitekt.
Jessica Dahlman, landskapsarkitekt.Foto: Sofyan Aswad
”Suckarnas gång” som den ser ut i dag.
”Suckarnas gång” som den ser ut i dag.Foto: Sofyan Aswad
”De fyra innergårdarna får gröningar emellan”
Jessica Dahlman, landskapsarkitekt

– De fyra innergårdarna får gröningar emellan, det ska bli trädäck, pergola, olika träd, cykeltak. På gröningar blir det olika lekskulpturer, säger Jessica Dahlman, landskapsarkitekt.

Holkar för fåglar och fladdermöss, insektshotell kommer upp. Kanske vill de med koloniträdgårdar ha bikupor. Projektet kostar 15 miljoner kronor, varav Boverket står för en del. I november ska allt vara klart.

Markarbetet (kulvertar ska läggas ned) har redan påbörjats på en av innergårdarna.
Markarbetet (kulvertar ska läggas ned) har redan påbörjats på en av innergårdarna.Foto: Sofyan Aswad
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.