1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Stor ökning: 55 nya dödsfall i Skåne

Region Skåne meddelar att 445 personer med covid-19 avlidit. Det innebär att 55 nya dödsfall rapporterats in – senaste dygnet. Framöver ska antalet dödsfall bara redovisas två gånger i veckan.
Kristianstad • Publicerad 3 december 2020
445 personer har avlidit i covid-19 i Skåne. I statistiken ingår personer som bär på coronaviruset och avlider inom 30 dagar efter provsvaret, oavsett dödsorsak.
445 personer har avlidit i covid-19 i Skåne. I statistiken ingår personer som bär på coronaviruset och avlider inom 30 dagar efter provsvaret, oavsett dödsorsak.Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Region Skåne kommer enbart att rapportera antalet dödsfall två gånger i veckan, på måndagar och onsdagar. Under onsdagen meddelade Region Skåne att 445 personer med covid-19 nu avlidit – vilket är 55 stycken mer än i tisdags, då det var 390 stycken.

Region Skåne säger att den stora ökningen beror på att det är dödsfall som inträffat mer än två veckor bakåt i tiden. Skälet är att det har varit svårt att få exakta siffror på antalet sjuka som avlidit utanför sjukhus, de redovisas ibland i ”klump”.

”Från och med nu kommer vi att rapportera samtliga – både avlidna på sjukhus och avlidna utanför sjukhus – två gånger i veckan. På så sätt blir rapporteringen jämnare och mer korrekt”, skriver Johan Vestergren, från Region Skånes pressjour, i ett mejl till Kristianstadsbladet.

Dödsfallen omfattar personer som bär på coronaviruset och avlider inom 30 dagar efter provsvaret, oavsett dödsorsak.

Region Skåne saknar för närvarande statistik vad gäller antalet avlidna per dag efter den 22 november.

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.