1. Svenska
  2. Svenska
  3. العربية

"Stark kritik" mot chef som anställt söner

Den kommunala chef som anställt sina söner har varit jävig, agerat felaktigt och emot reglerna. Nu väntar ett ”allvarligt samtal”.
– Vi har gjort en helhetsbedömning, säger Kenth Olsson, utbildningschef.
Kristianstad • Publicerad 14 maj 2021 • Uppdaterad 18 maj 2021
Kenth Olsson, utbildningschef.
Kenth Olsson, utbildningschef.Foto: Lars Ottosson

Den kommunala chefen har arbetat inom skolområde Östra. Chefen har anställt sina egna två söner på olika arbeten. Hon har även beställt varor från ett företag där hennes bror har viktig roll.

Barn- och utbildningsförvaltningen har nu kommit fram till att chefen varit jävig i båda fallen. Hon borde ha informerat skolchefen Åsa Hallén Olofsson innan besluten fattades.

”Det här är frågan om misskötsamhet”
Kenth Olsson, utbildningschef

De två sönerna jobbar inte kvar längre.

I utredningen står det att chefen ”agerat felaktigt och emot regelsystemet”.

– Jag ser väldigt allvarligt på det här, säger Kenth Olsson.

– Arbetsgivaren kommer att ha ett allvarligt samtal med chefen och rikta stark kritik mot agerandet. Det här är frågan om misskötsamhet. Om misskötsamheten upprepas riskerar chefen sin anställning.

Enigt utredningen har skolchefen Åsas Hallén Olofsson känt till inköpet och anställningen av en av sönerna.

Kenth Olsson har även beslutat att en inventering ska göras inom barn- och utbildningsförvaltningen, om några närstående har anställts. Inventeringen ska vara klar i slutet av maj månad.

Dessutom ska alla på förvaltningen utbildas i frågor om jäv.

Matti StenrosenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.