1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Spansk konstnär färgar centrum

Konstnären Lula Goce är internationellt känd. Hon har gjort väggmålningar i flera städer. I måndags började hon måla sitt konstverk mellan Östra Vallgatan och Nya Boulevarden.
Kristianstad • Publicerad 11 september 2020
Lula Goce använder målarfärg, penslar och borstar. Det mesta av arbetet sker från en lift. Väggytan är 10 x 16 meter.
Lula Goce använder målarfärg, penslar och borstar. Det mesta av arbetet sker från en lift. Väggytan är 10 x 16 meter.Foto: Tommy Svensson

Lula Goce jobbar åtta till tolv timmar om dagen. Planen är att väggmålningen ska vara färdig senast i morgon, lördag.

Målningen föreställer en flicka, som Lula Goce beskriver som en havsgud. Hon pratar om miljöförstöring. Målningen är en metafor för hur människor måste börja se sig själva som en del av naturen.
Målningen föreställer en flicka, som Lula Goce beskriver som en havsgud. Hon pratar om miljöförstöring. Målningen är en metafor för hur människor måste börja se sig själva som en del av naturen.Foto: Tommy Svensson

Konstverket föreställer en flicka, som Lula Goce beskriver som en slags havsgud. Målningen är en metafor för hur människor måste börja se sig själva som en del av naturen.

Väggmålningen innehåller också lokala motiv.

– Jag har tagit inspiration från växter och djur som är typiska för Kristianstad, säger Lula Goce.

Med gatukonst når hon människor som kanske inte går på museum eller galleri.

– Folk börjar ställa sig frågor när de kommer i kontakt med gatukonst. Jag tror att det får folk att växa inombords, säger hon.

Många nyfikna stannar till för att titta. Senast i morgon lördag ska väggmålningen vara klar.
Många nyfikna stannar till för att titta. Senast i morgon lördag ska väggmålningen vara klar.Foto: Tommy Svensson
Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.